Windpark Maasvlakte 2

Windpark Maasvlakte 2
Eneco en Rijkswaterstaat tekenden in het voorjaar van 2020 een overeenkomst voor de bouw en exploitatie van een windpark op de zeewering van Maasvlakte 2. Het windmolenpark wordt het eerste grote park waar geen subsidie voor aangevraagd wordt. Dit gebied is zeer populair bij recreanten, van wandelaars en zwemmers tot surfers en kitesurfers.

100 procent duurzame energie
Bij energie vergelijken kiezen meer en meer mensen voor duurzame energie. Het nieuwe windpark moet ervoor gaan zorgen dat er vanaf 2023 25 jaar honderd procent duurzame elektriciteit wordt geleverd. Een deel van de opgewekte stroom zal beschikbaar komen voor diverse overheidsinstanties via Rijkswaterstaat. Deze aanbesteding is uniek in Nederland. Niet alleen omdat het windpark op rijksgrond wordt gebouwd, maar ook omdat het Rijk afnemer wordt van de duurzaam opgewekte energie. Als het windpark in 2023 in productie is, kan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de geplande doelstelling met betrekking tot het verduurzamen van haar elektriciteitsverbruik zeven jaar eerder dan gepland bereiken. Hier komt bij dat het windpark een grote bijdrage levert aan de klimaatdoelen van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam.

Recreatie op de Tweede Maasvlakte
Maasvlakte 2 is een enorm project waarmee de Rotterdamse havens richting zee zijn uitgebreid met opgespoten zand. Hierdoor is er een 7 kilometer lang zandstrand ontstaan, waar veel Rotterdammers en andere zonliefhebbers in de zomer op af komen. Het strand heeft eenvoudige faciliteiten. Ook in de andere jaargetijden is het strand populair. Zo is er een groot stuk beschikbaar voor kitesurfers en surfers en kun je schitterende wandelingen maken met de hond over het lange strand. Er zijn drie parkeerplaatsen waar zo goed als altijd voldoende ruimte is om te parkeren. Ten noorden van parkeerplaats P1 ligt het naaktstrand voor naturisten.

Kitesurfen in gevaar?
Er is goed nagedacht over de locatie. Gekozen is voor de Tweede Maasvlakte omdat het hier hard waait en er geen huizen zijn in de nabijheid. De windturbines komen te staan op de zachte en harde zeewering in de industriële omgeving van Maasvlakte 2. In totaal gaat het windpark een lengte van ongeveer 7,5 kilometer beslaan, waarvan 5 kilometer zachte zeewering, bestaande uit strand en duinen en 2,5 kilometer harde zeewering. Op de zachte zeewering komen de windturbines op het strand voor de duinen te staan en op de harde zeewering op de landzijde van de dijk. Dit zal weinig invloed hebben op strandgangers. Kitesurfers vrezen wel voor het verlies van een geliefde kitesurfspot. Het wordt al jarenlang steeds drukker met kitesurfers op de Nederlandse stranden, waardoor de kitesurfcommunity hoopt dat de komst van het windpark geen invloed heeft op de Tweede Maasvlakte als kitesurfstrand. De surfers zijn inmiddels een petitie is gestart.