Blauwe vlag uitreiking 2022 Persbericht

PERSBERICHT

Nederland telt 189 Blauwe Vlaggen in 2022:
130 jachthavens
52 stranden
7 recreatiestranden

Duurzaam recreëren op en aan het water

Milieuonderscheidingen Blauwe vlag uitgereikt in Elburg.

Zowel aan de kust als voor waterrecreatie in Nederland is er een enorme belangstelling van Nederlandse en buitenlandse toeristen en recreanten. De trend is dat deze bestemmingen steeds duurzamer worden, wat te zien is aan een toename van Blauwe Vlag onderscheidingen in Nederland.

Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de stichting overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.

Op 12 mei is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreiking ceremonie geweest voor de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130 jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van de gastheer gemeente Elburg.

Vrijwillig voldoen aan criteria
De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart, zo ook in Nederland. De gemeenten Ameland, Noordwijk, Veere, Schouwen-Duiveland en de Passantenjachthaven Dellewal op Terschelling participeren vanaf het begin in deze campagne. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Zwemwaterkwaliteit
Zwemwaterkwaliteit is een belangrijk criterium van Blauwe Vlag. Deze moet de EU-classificatie “uitstekend” hebben. De jury van Blauwe Vlag is verheugd dat er weer op meer stranden een Blauwe Vlag kan wapperen omdat de waterkwaliteit daar verbeterd is.
Groene Wimpel
25 jachthavens ontvangen naast een Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit omvat onder andere duurzame inkoop, gebruik duurzame (bouw)materialen, energiebesparing, schoonmaakmiddelen, waterbesparing, maatschappelijke betrokkenheid, groenbeheer, transport en keten-verantwoordelijkheid.

In de bijlage leest u aan welke havens en stranden Blauwe Vlaggen en Groene Wimpels toegekend zijn.

Noot voor de redactie: Voor verdere informatie kunt u zich wenden tot de Stichting KMVK, Erik van Dijk, coördinator Blauwe Vlag Nederland tel. 06 – 12 81 06 41 of erik@kmvk.nl.

  • Foto Blauwe Vlag uitreiking 2022 (Foto’s Studio LUSIN)

Bouw Windpark Maasvlakte 2 van start


De bouw van 22 windturbines voor Windpark Maasvlakte 2 is van start. Deze maand worden de eerste monopiles naar het Maasvlaktestrand gebracht om daar met behulp van offshore technieken op het strand te worden geplaatst. Zij vormen een stevige fundering voor de 12 windturbines die op het strand komen. Tegelijkertijd start het werk aan de funderingen van de turbines die op de dijk komen te staan.

Lees verder bij de bron: grootnissewaard
Photo by micheile dot com on Unsplash

Kitesurfer ongelukkig ten val


Woensdagavond omstreeks 20:30u. is het kusthulpverleningsvoertuig van KNRM station Noordwijk gealarmeerd ter assistentie van de ambulancedienst op het strand van Noordwijk.
Ter hoogte van kitesurfschool Beachbreak was een kitesurfer ongelukkig ten val gekomen waarbij de kitesurfer nog onbekend letsel aan het been heeft opgelopen.

Lees verder bij de bron: KNRM
Foto: Logo Knrm website

Qmusic geeft tickets weg voor zomerfeest in Scheveningen


Qmusic viert in september ‘Het Grootste Zomerfeest van Nederland’. Het zomerfeest vindt plaats op zaterdag 3 september op het strand van Scheveningen. En luisteraars van Qmusic kunnen daarvoor ook weer tickets winnen.

Lees verder bij de bron: radiowereld
Foto: Qmusic

Op deze plekken mag je in de zomermaanden wel met de hond naar het strand


De hond los laten lopen of paardrijden op het strand? Er gelden weer aangepaste regels vanaf 15 mei vanwege de drukke zomermaanden.
Baasjes die samen met hun viervoeter een wandeling over het strand willen maken, kunnen dit doen tussen 21.00 en 7.00 uur op het gehele Zuiderstrand.

Lees verder bij de bron: AD
Photo by Justin Aikin on Unsplash

Komende dagen heerlijk terrasweer in zonovergoten week


Komende week wordt het met temperaturen tot 27 graden warm voor de tijd van het jaar en schijnt volop de zon. Naar het terras of het strand is daardoor goed mogelijk. Maar het blijft ook nog altijd droog, met alle gevolgen van dien, schrijft Weerplaza.

Lees verder bij de bron: NU
Foto: Strand Nederland

Xenos-containers gezonken: strand Noordwijk bezaaid met kilometerslange rij kitscherige schelpen


Langs de kust van Noordwijk ligt momenteel een kilometerslange band vol schelpen. De kitscherige kalkskeletten zijn afkomstig uit enkele Xenos-containers die eerder deze week van een vrachtschip waren gevallen.

Lees verder bij de bron: speld
Photo by Maximilian Jaenicke on Unsplash

Uitgebreide zoekactie naar vermiste zwemmer bij strand Enkhuizen


Zaterdagmiddag rond kwart voor vier zijn de hulpdiensten gearriveerd in Enkhuizen, bij het Strandpad, het Enkhuizerzand. Er was sprake van een vermiste zwemmer. De brandweer, politie, ambulance, SAR-helikopter en reddingsboten waren ter plaatse.

Lees verder bij de bron: hoornradio
Photo by Tobias Marks on Unsplash

Duitsland gaat toch naar gas boren boven Schiermonnikoog


Duitsland gaat toch het gasveld op de Noordzee, vlak boven Schiermonnikoog, exploiteren. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en haar collega’s van de Duitse Waddeneilanden zijn fel tegen het plan.

Lees verder bij de bron: AD
Photo by Leo Wieling on Unsplash

Strandhuisjes steeds populairder én duurder: ‘Uitzicht is onbetaalbaar’


Een houten hokje waar je je kont niet kunt keren en waar je alleen maar lopend kunt komen. En toch wordt er meer dan een ton voor neergeteld. Strandhuisjes zijn razend populair, maar voor de gewone man inmiddels eigenlijk niet meer te betalen.

Lees verder bij de bron: hartvannederland
Photo by Mischa Frank on Unsplash

Welkom thuis voor Phuket aan de haven


Vanaf 1 januari is Restaurant Phuket toegetreden tot de Scheveningse online bestelapp Drinkz & Dinnr en zijn Jaap Spaans en zijn vrouw Warangkana de nieuwe eigenaren van het Thaise restaurant aan de Schokkerweg 35.
Na een kleine metamorfose is het restaurant weer een zeer authentiek Thais restaurant waar de gasten van hun lunch (vanaf 12.00 uur) en diner (keuken open tot 22.00 uur) kunnen genieten.

Lees verder bij de bron: de-scheveninger
Foto: https://restaurant-phuket.nl/

7-jarige jongen valt in put op strand


De hulpdiensten zijn maandag uitgerukt voor een 7-jarige jongen die bij Domburg in een put was gevallen. Het incident gebeurde om het strand, de jongen hoefde uiteindelijk niet naar het ziekenhuis.

Lees verder bij de bron: hvzeeland
Photo by Jared Lisack on Unsplash

Wassenaar krijgt glasvezel


Wassenaar krijgt supersnel internet. KPN werkt als eerste aan het glasvezelnetwerk in de gemeente. Bewoners die dat willen, kunnen hun woning kosteloos laten aansluiten op het netwerk. De werkzaamheden zullen beginnen in het dorpscentrum. Nadere invulling van de overige uitrol volgt.

Lees verder bij de bron: Wassenaar
Photo by Rachid Oucharia on Unsplash

Tiental dode jan-van-gents aangespoeld op Texels strand


Zondag zijn er op het strand van Texel opvallend veel dode aangespoelde jan-van-gents aangetroffen. Tussen De Slufter en Paal 15 zijn rond het middaguur zeker tien volwassen exemplaren gevonden.

Lees verder bij de bron: telegraaf
Photo by Marlon Paul Bruin on Unsplash

Strandpaviljoen en kiteboardschool Boca Grandi: duurzaam als de wind


Een kiteboardschool en strandpaviljoen ineen. Dat is Boca Grandi in Kijkduin, waardoor het ook ná het watersporten nog gezellig kan zijn, mede dankzij duurzaam ondernemen.

Lees verder bij de bron: denhaagcentraal
Facebook pagina Boca Grandi Beachclub