Is de zee een veilige zwemlocatie?

Is de zee een veilige zwemlocatie?
Zwemmen in zee is in de eerste plaats leuk en gezond. Maar zwemmen in zee is ook gevaarlijk; de zee is geen zwembad. Zwemmers krijgen te maken met stroming, muien, plotselinge diepte, golfslag en kou. Soms komen zwemmers ook andere watergebruikers tegen, met bijvoorbeeld een surfplank, kiteboard of gemotoriseerde vaartuigen.

Het NIVZ concentreert zich op de realisatie van een veilige zwemomgeving. De focus is daarbij gericht op de volgende vragen. Zijn de risico’s in kaart gebracht? Welke maatregelen zijn er genomen? Hoe is de communicatie naar de zwemmers? Is er toezicht? Hoe is de hulpverlening geregeld? De advisering van het NIVZ richt zich op de implementatie van maatregelen die het risico op (bijna) verdrinken minimaliseren.

Lees het hele artikel uit het Strand Magazine 2020-2 >>>

Reddingsbrigade kijkt terug op heftig seizoen: ‘Soms twee reanimaties tegelijk’


De reddingsbrigade op het strand van Scheveningen heeft een turbulent zomerseizoen achter de rug. Door het coronavirus bleven vakantiegangers in eigen land en er waren veel tropische dagen. Het had volle stranden als gevolg. Bovendien leverde muien in zee regelmatig levensgevaarlijke situaties op. ‘We hebben soms handen tekort gehad.’

Lees verder bij de bron: omroepwest
Foto: reddingsbrigade

Mooie nazomer zorgt voor grote drukte op de stranden


Ondanks dat de hittegolf gisteren nog niet is begonnen, zijn veel mensen naar het strand getrokken. Vanwege het mooie weer ontstonden er files naar de stranden van Scheveningen en Noordwijk.

Lees verder bij de bron: hartvannederland
Foto door André op Unsplash

Jaarlijks vliegerfestival op strand gaat niet door


Het jaarlijkse vliegerfestival in Scheveningen eind september gaat niet door. De organisatie laat weten dat het niet gelukt is om een vergunning te regelen.

Lees verder bij de bron: AD
Foto door Agnieszka Ziomek op Unsplash

Plan ‘Groene Kruispunt’ tussen Strand Horst en strand Nulde is rond


Voor het Groene Kruispunt Nuldernauw, de kuststrook tussen Strand Horst in Ermelo en Strand Nulde in Putten, hebben de colleges van Ermelo en Putten, Leisurelands en gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren een inrichtingsplan vastgesteld dat een flinke meerwaarde oplevert voor de natuur. 

Lees verder bij de bron: harderwijksezaken
Foto: Strand Nederland

Viering Drie Jaar Grondstofjutters Op Strand Wassenaar


Op zes plekken langs de Wassenaarse kust kun je sinds 2018 een juttas lenen en gevuld met afval inleveren voor wat lekkers. Tijdens World Cleanup Day, op zaterdag 19 september, wordt dit gevierd op het strand. 

Lees verder bij de bron: wassenaarders
Foto: grondstofjutter

Een strandkrab paart in stereo


Op het strand belanden in de nazomer na een storm soms veel strandkrabben. Strandkrabben rennen zijwaarts weg voor gevaar, en verstoppen zich onder stenen of graven zich in. 

Lees verder bij de bron: Trouw
Photo by Chandler Cruttenden on Unsplash

Viering twee jaar Grondstofjutters op strand Westland


Op dertien plekken langs de Westlandse kust kun je sinds vorig jaar een juttas lenen en gevuld met afval inleveren voor wat lekkers. Donderdag 17 september wordt twee jaar Grondstofjutters in het Westland gevierd, in samenwerking met de Gemeente Westland, Jutters Westland, Okidoki en Hé Pannekoek.

Lees verder bij de bron: groot-westland
Foto: Grondstofjutters

Bereid je voor op een mooie nazomer!


Volgende week lijkt het weer mooi weer te gaan worden. Dat betekent een laatste dagje naar het strand, een laatste lange middag op het terras of een laatste plons in je opblaaszwembad. Natuurlijk wil je deze kans aangrijpen en goed voor de dag komen.

Lees verder bij de bron: hollandskroonactueel
Photo by Rachid Oucharia on Unsplash

Bakens op het strand

Pas als de stranden veilig zijn, kan er echt sprake zijn van zorgeloze ontspanning en het ultieme gevoel van vrijheid en ruimte. De strandposten zijn essentiële schakels in de keten die er zorg voor draagt dat badgasten én ondernemers het strandgevoel kunnen omarmen. Sluis investeerde onlangs in drie nieuwe posten én een nieuwe structuur.

Lees verder >>>

NIET ELKE STRANDTENT KAN IN DE WINTER BLIJVEN STAAN


Veel strandtenthouders mogen hun strandpaviljoen dit winterseizoen op het strand laten staan, maar lang niet alle uitbaters gaan dat ook doen. Het kabinet geeft strandtenthouders deze kans om zo de klap van de coronacrisis te kunnen compenseren. Maar daar maakt dus niet iedereen gebruik van.

Lees verder bij de bron: BNR

Verdwaalde walvis dood op strand bij Terneuzen, zorgen om kalf


Een dode butskopwalvis is aan het eind van de ochtend gevonden op het strand van Terneuzen. Het dier werd de afgelopen weken al een paar keer met een kalf gezien en heeft het dus niet gered.

Lees verder bij de bron: rtlnieuws
Photo by Eric Krull on Unsplash

Vrouw gewond na verkeersongeval bij strand Bloemendaal aan Zee


Een vrouw is zondagmiddag gewond geraakt bij een ongeval bij het strand van Bloemendaal aan Zee. Zij werd op haar scooter aangereden door een auto.

Lees verder bij de bron: noordhollandsdagblad
Photo by Anastasiia Tarasova on Unsplash

Surfers massaal in zee ter nagedachtenis aan in algenlaag verdronken Joost, Sander, Pim, Max en Matthijs


Op het strand van Scheveningen zijn vandaag surfers samengekomen voor een zogenaamde paddle out. De grote groep mensen ging gezamenlijk het water in om de vijf zwemmers en surfers, die afgelopen voorjaar omkwamen in de zee, te herdenken.

Lees verder bij de bron: AD
Photo by Sara Groblechner on Unsplash

VROUW VALT VAN PAARD TIJDENS NACHTELIJKE STRANDRIT BIJ SCHOORL AAN ZEE


Woensdagavond omstreeks 22:45 uur werd de Schoorlse Reddingsbrigade gealarmeerd voor een ongeval op het strand van Schoorl aan Zee. Een vrouw was tijdens een “volle-maanrit” van haar paard gevallen, met als gevolg flinke pijn in haar onderrug.

Lees verder bij de bron: halstadcentraal
Photo by Annie Spratt on Unsplash