Duurzaam ondernemen in Den Haag Natuurlijke ambitie

Ondernemers en gemeente werken samen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

 

Er waait een nieuwe wind over het strand. De trends van gezondheid en duurzaamheid bereikten de kust al jaren geleden, maar met de komst van een ander slag ondernemers en een constructieve aanpak van visionaire kustgemeentes ontstaan overal heel mooie initiatieven, schonere stranden en bloeiende ondernemingen. Bijvoorbeeld in Scheveningen en Kijkduin waar ondernemers en gemeente samen werken aan duurzaamheid en kwaliteit.

Wie binnenloopt bij Beachclub Birds, betreedt een onderneming van de toekomst. Duurzaamheid is hier een nauwelijks zichtbaar, maar vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier ondernemen entrepreneurs die het vanzelfsprekend hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om zorg voor mens en omgeving, die weten dat duurzaamheid niet stopt waar de gasten het paviljoen verlaten. Ondernemer Bas van den Brink werkt hier samen met zijn partner Justine Reckers actief aan een duurzame kaart, bouw en beleid. En om meer kracht te ontwikkelen werkt hij daarbij samen met collega’s en de gemeente. En als politiek en ondernemers de handen ineen slaan, blijkt er veel mogelijk.

Duurzaam DNA

“Je moet eerst voor jezelf beslissen wat duurzaamheid voor jou betekent”, meent Bas. “Gaat het er alleen om geen plastic rietjes meer te gebruiken, wil je goed zijn voor je medewerkers, bouwen met verantwoord hout, werken met duurzame ingrediënten? Het is zo breed dat het helpt goed te kijken waarop je wilt focussen. Wij willen onze eigen weg zoeken door bij iedere keuze die we maken na te denken over duurzame alternatieven. Dan komt het langzaam vanzelf in het DNA van de organisatie. Daarom dragen wij het ook niet per se nadrukkelijk uit richting de gasten. Het ontstaat gewoon organisch omdat wij er als ondernemers zelf in geloven.”

Zijn collega Sabrina van der Vloed van strandrestaurant De Kwartel schuift iets later aan. Ook een jonge ondernemer. Ook iemand die een bedrijf voert dat niet alleen goed voor de gasten wil zorgen, maar ook voor de omgeving. “Wij zijn net weer voor twee jaar goud gecertificeerd door Green Key”, vertelt Sabrina. “En daar ben ik ontzettend blij mee. Het is een bevestiging van mijn visie als ondernemer. Het gaat om duurzaam bouwen, om opleiden, de relatie met je leveranciers en de zorg voor het natuurgebied waarin we mogen ondernemen. Een paviljoen, dat is je leven. En ik wil duurzaam in het leven staan.”

Uitleg en begrip

Wat helpt is dat er steeds meer gasten zijn die duurzaam ondernemerschap waarderen en weten dat daar een prijs bij hoort. “Duurzame producten zijn gewoon vaak iets duurder”, zegt Bas. “Maar ik heb daar nooit discussie over. We doen ons best een zorgvuldige keuze te maken in duurzaamheid én in kwaliteit. En dat herkennen en waarderen de gasten.” Bas maakt wel een voorbehoud: “Het is heel belangrijk dat we onze medewerkers perfect trainen. Zij moeten precies weten welke keuzes we maken en waarom. Zo kunnen zij de gasten altijd uitleggen hoe het bedrijf werkt en krijg je nooit onduidelijkheid over bepaalde keuzes. Dan neem je de medewerkers en de gasten serieus. Zij snappen wat we doen en waarvoor we kiezen en als ze vinden dat het verhaal klopt, komen ze terug.” Sabrina gaat altijd uit van haar eigen ideeën, in de overtuiging dat de gasten met een gedeelde filosofie De Kwartel weten te vinden. “Ik voeg me niet naar de gasten, ik volg mijn eigen ideeën en kracht. Natuurlijk kijken we ook commercieel: wat slaat aan, wat heeft de juiste prijs… maar ik kies nooit tegen mijn eigen overtuigingen. Dat werkt gewoon niet. Ik moet de lijn uitzetten, de visie maken voor ons bedrijf. Ik geloof dat ónze gasten De Kwartel dan vanzelf vinden.”

Overleggen en afstemmen

Sabrina en Bas trekken samen met een groep collega’s op in het dossier van duurzaamheid en ondernemerschap. Het Zuiderstrand kent geen concurrentie als het gaat om een mooiere wereld. Sabrina: “De sfeer is heel goed onder de ondernemers. Er is veel vertrouwen. Misschien komt dat doordat er een nieuwe generatie aan zet is. Dan krijg je een andere energie. We bellen makkelijk en zoeken sneller de samenwerking. Iedereen begrijpt het gemeenschappelijk belang en het gedeelde doel van een schoon strand en een rijke natuur. Het onderling begrip is er, het overleg ook. Met de zuiderstrandvereniging willen we een duurzaamheidsconvenant afsluiten waarbij iedereen mag aansluiten. Vanuit Scheveningen praten vier ondernemers hierover mee en vanuit Kijkduin zijn er ook vier aangesloten. De gemeente schuift aan om ondernemerschap en beleid goed op elkaar af te stemmen. Dan ontwikkel je kracht.” Bas: “Je mag hier op zo’n unieke plek ondernemen, daar moet je zorg voor dragen. Wij vragen ons altijd af wat we willen bereiken als ondernemer en wat we na willen laten als mens. Als je in de horeca werkt, leef je voor een glimlach. Je wilt goed doen voor anderen, ze iets moois bieden.”

Gemeenschappelijk belang

De ondernemers zoeken niet alleen verbinding met elkaar, maar ook met de gemeente. En dat is bijzonder, want in het verleden liepen de belangen tussen overheid en ondernemerschap vaak niet parallel. En over de uitvoering van wetten en regels was al helemaal vaak onenigheid. Waarom loopt het nu wel goed? Sabrina: “Je moet gewoon heel goed het gemeenschappelijk belang voor ogen houden. We willen allemaal een mooi, schoon strand waar we de mogelijkheid krijgen duurzaam te ondernemen en onze verantwoordelijkheid kunnen nemen zonder dat we meteen vervallen in achterdocht, regels en controles. Dat pakt de gemeente heel erg positief op. We worden gehoord en serieus genomen. Er is vertrouwen omdat wij laten zien dat we het echt anders willen doen.”

De nieuwe generatie ondernemers heeft, kortom, het vertrouwen van de overheid gewonnen. Bas: “Ik geloof in onze samenwerking. Ik ervaar het contact heel positief, de gemeente wil graag helpen de kwaliteit te verbeteren en daarvoor denken we met elkaar mee in een werkgroep. Gemeente en ondernemers trekken echt samen op. We richten ons niet op de verschillen, maar op de overeenkomsten. Waar willen we samen naar toe? Wat hebben we nodig om de kwalitatief de beste kustplaats van Noord-Europa te worden? Die ambitie delen we.” Sabrina: “Uiteindelijk wordt heel de omgeving daar beter van. De gemeente, de ondernemers, de natuurorganisaties… We kunnen elkaar sterker maken.”

 

Strandbieb geopend op De Pier


Wethouder Robert van Asten heeft woensdag op De Pier de strandbieb geopend. In juli en augustus kunnen in de strandbieb gratis boeken worden geleend. 
Lees verder bij de bron: dagblad070

‘Zwipe out’ op het strand


Stichting Meer aan Cee presenteert zaterdag 13 en zondag 14 juli een ‘Zwipe out’ op het strand van Callantsoog, tussen paviljoen Woest en paviljoen De Toko. 
Lees verder bij de bron: ctrhollandskroon

Na dode dwergvinvis op Texel is er ook een op Schiermonnikoog


Nadat maandagmorgen op het strand van Texel een dode dwergvinvis aanspoelde, is dit ook deze week gebeurd op het strand van Schiermonnikoog.
Lees verder bij de bron: oudeschildtx

STRANDPAVILJOEN PUUR IS WEER OPEN!


Na de brand op 5 oktober jl. brak een drukke periode aan. Afwikkeling van de schade, medewerkers onderbrengen bij collega’s, plannen maken voor de nieuwbouw, starten met de bouw… Alle inspanningen hebben uiteindelijk geleid naar een nieuw PUUR. Een strandpaviljoen met een duidelijk gezicht, een eigentijdse uitstraling én herkenbare elementen van het oude PUUR. We zijn dan ook blij en trots met het resultaat.
Lees verder bij de bron: https://www.strandpaviljoenpuur.nl/

Dwergvinvis aangespoeld op Texel


Een wandelaar heeft vanochtend een aangespoelde dwergvinvis gevonden op het strand op Texel. Het dier, dat in de buurt van strandpaviljoen Paal 19 bij De Koog werd aangetroffen, is inmiddels weggehaald. Ecomare-bioloog Pierre Bonnet reed direct na de melding naar het strand. 
Lees verder bij de bron: nhnieuws 

Rookvrij strand? Wij doen de test en vinden meteen 134 peuken op 100 vierkante meter


 Het was een kleine maand geleden groot nieuws in Oostende: vanaf 1 juli is het Nieuwe Strand rookvrij. Afval wordt er apart gedeponeerd en sigarettenpeuken zouden we niet vinden, als we  Groen op Facebook mochten geloven. Jammer genoeg is de realiteit iets minder mooi. Een wandeling op de 100 vierkante meter in onze buurt leverde 134 peuken op. En de rokende toerist, die rookte voort…
Lees verder bij de bron: hln.be

‘Mini Tsunami’ sleurt badgasten in Vlissingen mee de zee in


Zeker zeven mensen, onder wie enkele kinderen, zijn op het strand van Vlissingen door een vloedgolf de zee ingetrokken.
De vloedgolf werd veroorzaakt door een passerend schip. Rien Schrier woont aan de boulevard van het Badstrand in Vlissingen en filmde de sterke vloedgolf.
Lees verder bij de bron: leeshetnu 

Texelse Reddingsbrigade weer op post


Sinds zondag bewaakt de Texelse Reddingsbrigade weer het strand vanaf de posten 19, 20, 21 en 28 in De Koog en De Cocksdorp. Het seizoen loopt tot en met 31 augustus. “Strandgasten kunnen nu dus bij ons terecht bij EHBO-gevallen en informatie over weer, getij en stroming.”
Lees verder bij de bron: texelplaza

Strandwachten zijn er voor alle klussen


 Verbrande voetzolen, verdwaalde kinderen en mensen die onwel werden van de hitte. Bij reddingspost 4 in Scheveningen hadden ze zaterdag hun handen vol door de extreme warmte gecombineerd met een vrije zaterdag. 
Het strand was al vanaf de vroege ochtend afgeladen met zonaanbidders. „We hebben het echt druk, maar zijn met 22 man op deze post op alles goed voorbereid. 
Lees verder bij de bron: telegraaf

Grote namen op tiende editie Glemmer Beach


De tiende editie van het Glemmer Beach festival wordt gehouden van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 augustus op het strand van Lemmer. Dit jaar zijn er optredens van onder andere: UB40, Clouseau, Nielson, Tino Martin en De Jeugd van Tegenwoordig. Glemmer Beach festival vindt plaats op het strand van Lemmer.
Lees verder bij de bron: flevopost

Vragen over geblokkeerde strandopgangen


De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de blokkades van strandopgangen door fietsers op mooie zomerse dagen. Zondag deed de politie een oproep op sociaal media nadat de hulpdiensten moeite hadden om bij een slachtoffer op het strand te komen. De strandopgang stond helemaal vol met fietsen.
Lees verder bij de bron: rtvkatwijk 

De politie deelt boetes uit aan dronken bezoekers op Boulevard Nesselande


Er geldt een alcoholverbod aan de boulevard en het strand van Nesselande. Dinsdagavond 25 juni 2019 heeft de politie boetes uitgedeeld aan dronken jongeren die zich in dit gebied ophielden.
Bron: rotterdam-nesselande

Drie datakabels onder het zand verhinderen dat de strandpaviljoens van Castricum naar voren verplaatst kunnen worden


Drie datakabels in de bodem van het Castricumse strand zijn een obstakel voor de voorgenomen zeewaartse verplaatsing van de strandpaviljoens van Castricum. Dat de dikke kabels onder het zand van het strand verscholen liggen is bekend, en ook dat ze verplaatst moeten worden om verplaatsing van de paviljoens mogelijk te maken. 
Lees verder bij de bron: noordhollandsdagblad

Gemeente Den Haag en HTM ruimen zwerfafval op


De gemeente Den Haag is bezig met een grootschalige zwerfafvalcampagne rondom school-, winkel- en horecagebieden. Er wordt ook aandacht besteed aan zwerfafval op het strand en de Haagse Markt.
De gemeente Den Haag wil ervoor zorgen dat het terrein rondom de Haagse Markt er netter voorstaat. 
Lees verder bij de bron: dagblad070