Containers op strand Groenlanden: ‘jutters’ weggestuurd


Op het Waalstrand ter hoogte van het gehucht Groenlanden in de Ooijpolder zijn drie containers aangespoeld. Zaterdag sloegen ze rond 15.30 uur van een schip af, dat door de storm in de problemen kwam.  Maandagmiddag zijn de containers door een kraanschip geborgen.
Lees verder bij de bron: AD

Verdrag nodig over bestrijden plastic afval in oceanen


In de aanloop naar de Milieutop van de Verenigde Naties in Kenia (11-15 maart) lanceert het Wereld Natuur Fonds de studie Solving Plastic Pollution Through Accountability. De boodschap is helder: Als we niks doen dan bevindt zich in 2030 maar liefst 300 miljoen ton plastic afval in onze oceanen. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met 26.000 halve liter plastic flesjes per vierkante kilometer oceaan. Dat is geen optie. 
Lees verder bij de bron: duurzaamnieuws

Texel heeft het duurste strand, maar heeft die kostbare strandsuppletie wel zin?


Is zandsuppletie, ofwel het opspuiten van zand, wel zinvol? Die discussie wordt nu aangewakkerd op Texel. Erik van der Spek van Staatsbosbeheer verwacht dat nieuw bekend geworden onderzoeksgegevens over kustafslag daarbij een belangrijke rol zullen spelen. ,,Vijfentwintig jaar geleden ging Rijkswaterstaat …
Lees verder bij de bron: noordhollandsdagblad

 

Zeebrugge maakt zich op voor de zomer: 450 zandschermen moeten weg


De dienst Openbaar Domein van de stad Brugge is op het strand van Zeebrugge, in samenwerking met een private aannemer, gestart met het verwijderen van de zandschermen.  Het is de eerste stap om het strand zomerklaar te maken.
Lees verder bij de bron: HLN

Ouddorpse hulp bij dodelijk strandongeluk Renesse


Het was een heftige donderdagmiddag en -avond voor de vrijwilligers van de Ouddorpse KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ze werden opgeroepen om vier wandelaars op het strand van Renesse te helpen die in de problemen waren geraakt. 
Lees verder bij de bron: IGO

Miljoenen plastic bolletjes op strand door containerramp


Op de stranden van de Waddeneilanden en aan de kust van Groningen liggen ruim 24 miljoen plastic korrels. Dat hebben onderzoekers uitgezocht. De bolletjes komen uit containers die in januari van een groot schip vielen. Zeker 345 containers kwamen toen door een storm in zee terecht.  Het is niet duidelijk hoeveel korrels er nog in zee liggen. Volgende week begint een schoonmaakactie op Schiermonnikoog.
Lees verder bij de bron: jeugdjournaal

Scharendijke loopt uit voor Strao


De geur van paardenpoep. Een straffe zuidwester. En later veel bier. Dat is zaterdagmiddag het recept voor Strao in Scharendijke. Het complete dorp loopt uit voor de trekpaarden die aan het strand bij de Brouwersdam met de voeten in het water gaan. 
Lees verder bij de bron: PZC

Reddingsvlot aangespoeld bij Bergen aan Zee


Zaterdagmorgen krijgen de vrijwilligers van KNRM station Egmond en de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) alarm voor gevonden reddingsmiddelen voor de kust bij Bergen aan Zee. De reddingboot Adriaan Hendrik wordt snel gelanceerd en langs het strand zijn het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) en de terreinauto van de ERB onderweg naar Bergen aan Zee.
Lees verder bij de bron: KNRM

Castricumse ‘Willie Wortel’ helpt Waddeneilanden


Verbaasde gezichten donderdag bij Castricum aan Zee, als uitvinder en duizendpoot Pieter Borst het strand oprijdt met een wel heel bijzonder voertuig. Hij wordt onmiddellijk aangesproken door passanten. “Wat is het en wat kun je ermee?”
Lees verder bij de bron: nieuwsbladcastricum

Strandpaviljoen in Egmond aan Zee rolt langzaam naar zijn plek


Bewoners en ondernemers in Egmond aan Zee maken zich op voor het nieuwe zomerseizoen. Ook op het strand wordt alles in gereedheid gebracht. Ondanks de harde westenwind van de afgelopen dagen, moet hier namelijk nog wel een klusje worden geklaard. Deze week gaat de verhuizing van strandpaviljoen De Uitkijk van start, zodat de duinen erachter de ruimte krijgen om aan te sterken. Het belooft een spectaculaire verhuizing te worden, waarbij het gehele gebouw zal worden gerold.
Lees verder bij de bron: deduinstreek

Stel je voor dat Nederland grootschalig zeewier voor de kust gaat telen


In een wereld van vlees- en energiealternatieven groeit de interesse voor zeewier als voedsel voor de 21e eeuwse mens. Sander van der Burg, landbouwkundig onderzoeker bij de WUR, deed samen met agrarisch econoom en mede-auteur Petra Berkhout een denkoefening: wat zou de impact zijn van grootschalige zeewierteelt voor Nederlandse kust voor de bestaande Nederlandse economie en ons voedselsysteem? Antwoord: de oogst is zo groot dat we die niet eens op zullen kunnen.
Lees verder bij de bron:  foodlog

Bijzondere zeehond van de Noordpool strandt bij Burgh-Haamstede


Normaal vind je deze zeehond alleen in het Noordpoolgebied: de zadelrob. Dat er dus deze week eentje op het strand bij Burgh-Haamstede lag, is best bijzonder te noemen.
Lees verder bij de bron: omroepzeeland

Milieujutters actief op Terschelling


Voor het 28ste jaar op rij werd er van 16 tot 22 februari vanuit Stayokay Terschelling de milieujuttersweek georganiseerd. Tijdens deze week ruimde een groep van 38 vrijwilligers het strand van Terschelling op met een fantastisch resultaat: in vijf ochtenden is er 2275 kilo afval geraapt. 
Lees verder bij de bron: deterschellinger

Gewonde zeehond na meer dan 24 uur van bunker gered

Een zeehond is vorige week van een oorlogsbunker gered op een strand in Engeland. Het dier kon urenlang geen kant op en werd na zijn redding uitgedroogd naar het Sea Life Center van Scarborough gebracht.
Bron: zeezoogdieren

GROTE ZEEBOEI AANGESPOELD OP STRAND