Duinen Levend Landschap, een prachtboek over de Duinen!

Net verschenen, speciaal voor alle duinliefhebbers: ‘Duinen Levend Landschap’. Een mooi en informatief boek over wat zich afspeelt in het duingebied. Over het ontstaan van de duinen, de planten en dieren die er leven, kustverdediging en waterwinning. Informatieve teksten en prachtige natuurfoto’s wisselen elkaar af in dit boek van Stichting Duinbehoud.

 

Het duingebied is het meest natuurlijke stukje natuur van ons land. En met ongeveer 400 km2 ook het grootste aaneengesloten natuurgebied. Dat is maar iets meer dan 1 procent van de totale oppervlakte van Nederland, maar met een grote biodiversiteit: maar liefst 140 van de ongeveer 190 broedvogelsoorten broedt in de duinen. En de helft van de Nederlandse dagvlindersoorten heeft er zijn leefgebied. Van de meer dan 15.000 kilometer Atlantische kust in West-Europa, bestaat maar liefst 3.000 kilometer uit duinen. Daarvan ligt zo’n 250 kilometer langs de Nederlandse kust.

Duinen onder druk    

Helaas zijn de bedreigingen voor de natuur in ons land groot. Steeds meer mensen zoeken ontspanning op de stranden en in de duinen en op de aangrenzende campings, bungalowparken en in zomerhuisjes. Grote parkeerplaatsen in de duinen moesten de dagrecreatie naar het strand bevorderen. Deze activiteiten bedreigen de plantengroei. Sommige planten – vooral (korst)mossen – zijn erg gevoelig voor betreding. Schuwe en kwetsbare dieren hebben ook te lijden van het massatoerisme. De bouw van bungalowparken in het duingebied maakt hun leefgebied steeds kleiner. Daardoor zijn sommige dieren bijna uit de duinen verdwenen, zoals de nachtzwaluw.

Duinbehoud komt op voor de duinen

Stichting Duinbehoud zet zich in om de duinen en strand te behouden als natuurgebied en waar mogelijk te herstellen. Met uw steun zorgen wij voor behoud en versterking van de rust, ruimte en natuur. Wilt u het werk van Duinbehoud steunen? Dan kunt u voor maar € 27,50 per jaar donateur worden. U ontvangt dan het boek ‘Duinen: Levend Landschap’ en vier keer per jaar ‘DUIN’, een prachtig tijdschrift met veel informatie over en foto’s van het duingebied.

 

U kunt ‘Duinen Levend Landschap’ ook bestellen via de webshop op www.duinbehoud.nl

 

‘Duinen Levend Landschap’ is gesubsidieerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

EINDE PERSBERICHT
Foto: www.duinbehoud.nl

Gevangen op het strand


Donderdagmiddag even na drie uur krijgen de KNRM stations Egmond & IJmuiden alarm voor een vissersvaartuig met een totale black out, het vaartuig is inmiddels gestrand ter hoogte van Egmond Binnen.

Lees verder bij de bron: Rodi
Photo by PARK HONG KYU on Unsplash

Werkzaamheden stranden Veere voorspoedig


De werkzaamheden aan het strand bij Zoutelande verlopen voorspoedig. Rijkswaterstaat is sinds begin mei de stranden aan het opspuiten. Deze zandsuppletie is nodig voor de bescherming van de kust Vlissingen en Westkapelle. Na de zomer starten de werkzaamheden op het strand tussen Dishoek en Vlissingen.

Lees verder bij de bron: Veere
Photo by Simone Scholten on Unsplash

Alles over parkeren op Scheveningen (2021)


Ein-de-lijk is het mooi weer! Hup gelijk naar het strand. Melkflessen in een korte broek, het maakt allemaal niet uit . Je bent natuurlijk niet de enige die op een mooie dag naar Scheveningen gaat, het handigst is om met het OV of op de fiets/scooter te gaan. Kan dat echt niet, dan hier een paar parkeertips:

Lees verder bij de bron: indebuurt
Photo by Peter Kemna on Unsplash

Aangespoelde mossel- en oesterschelpen krijgen tweede leven als kunstwerkjes


Mossel- en oesterschelpen uit de Westerschelde krijgen in Breskens een tweede leven. Elvira en Angela jutten zelf schelpen en maken daar de prachtigste kunstwerkjes op. ,,Er liggen juweeltjes op het strand.”

Lees verder bij de bron: PZC
Photo by George Girnas on Unsplash

STIKSTOFNEERSLAG: DUINBEHOUD PAKT HET AAN


Stikstofneerslag is de grootste bedreiging voor de natuur in onze duinen. Door stikstof raken de van nature relatief voedselarme duinen overwoekerd met o.a. duinriet en braam. Oorspronkelijke duinflora, kruiden en insecten verdwijnen en de biodiversiteit holt achteruit. Het effect daarvan zie je in de duinen, waar de natuur verruigt en vergrast.

Lees verder Hier
Foto: Fotograaf Ronald van Wijk

Stikstofneerslag: Duinbehoud pakt het aan

Stikstofneerslag is de grootste bedreiging voor de natuur in onze duinen. Door stikstof raken de van nature relatief voedselarme duinen overwoekerd met o.a. duinriet en braam. Oorspronkelijke duinflora, kruiden en insecten verdwijnen en de biodiversiteit holt achteruit. Het effect daarvan zie je in de duinen, waar de natuur verruigt en vergrast.

Biodiversiteit verarmt

Afplaggen, begrazing, maaien en het aanleggen van stuifplekken remt die ontwikkeling deels. Maar zonder een fors lagere stikstofbelasting zal de biodiversiteit in onze duinen jaar na jaar verarmen. Het natuurbeheer is dweilen met de kraan open, zolang de uitstoot van stikstof niet wordt teruggedrongen.

Sterkere natuur
Wij willen meer groen; in de stad en als natuurlijke buffer rond Natura2000-gebieden. Aanleg van weerbare ecologische verbindingen krijgen zo een dubbelfunctie krijgen: versterking van biodiversiteit in de regio en een buffer voor de kwetsbare natuur.

Toekomstige generaties

Duinbehoud doet er alles aan om bronnen van stikstof langs de kust aan te pakken. We strijden tegen de uitstoot van Tata Steel en verzetten ons tot aan de rechter tegen races op het circuit van Zandvoort. Ook adviseren wij de provincies bij het beleid voor aanpak van de stikstof. In het belang van de kwetsbare duinen, recreanten, natuurliefhebbers en toekomstige generaties.

                                                                     

EINDE PERSBERICHT

Over Stichting Duinbehoud Stichting Duinbehoud zet zich in voor het behoud en het herstel van de Nederlandse duinen. Waar nodig komt zij in actie tegen aantastingen van de natuur in de duinen. Tevens neemt zij initiatieven voor herstel van die natuur. De Stichting Duinbehoud behartigt de belangen van de natuur en de belangen van de mensen die willen genieten van die natuur.

Noot voor de redactie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marc Janssen, interim-directeur van de Stichting Duinbehoud: marc@duinbehoud.nl of 06-33582581.

 

PERSBERICHT – VRIJSTAAT NEDERZANDT VECHT TEGEN VOEDSELVERSPILLING


Vrijstaat Nederzandt vecht tegen voedselverspilling
Noordwijk – Vrijstaat Nederzandt slaat de handen ineen met Orbisk. De AI-oplossing voor het reduceren van food waste en het creëren van inzicht in de afvalstromen. Via innovatie, afspraken met leveranciers en partners en een visie binnen de organisatie streeft Nederzandt ernaar een steeds gezonder, duurzamer en maatschappelijk  verantwoorde organisatie te worden. Tim Dwyer

Lees verder hier
Foto Nederzandt: “Trotse bedrijfsleider Rob Lammers en Anton van Orbisk met de eerste food-waste monitor aan de Nederlandse kust.”

Persbericht – Vrijstaat Nederzandt vecht tegen voedselverspilling

Vrijstaat Nederzandt vecht tegen voedselverspilling

Noordwijk – Vrijstaat Nederzandt slaat de handen ineen met Orbisk. De AI-oplossing voor het reduceren van food waste en het creëren van inzicht in de afvalstromen. Via innovatie, afspraken met leveranciers en partners en een visie binnen de organisatie streeft Nederzandt ernaar een steeds gezonder, duurzamer en maatschappelijk  verantwoorde organisatie te worden. Tim Dwyer

Op 26 mei 2021 is de installatie van de eerste waste-monitor een feit. In de keuken van Strandrestaurant Nederzandt wordt de slimme technologie van Orbisk geïnstalleerd. Hierdoor wordt Nederzandt de eerste horecagelegenheid op het strand met deze innovatieve oplossing. Orbisk is een organisatie die gelijkdenkenden in staat stelt door middel van progressieve technologie food-waste te verminderen. De tweede slimme afvalbak is inmiddels al een gegeven en wordt op het terras geplaatst om ook de gasten een inzicht te geven in het verwerken van afval.

Florine Lim, duurzaamheidsmanager op de locatie, spreekt van een grote stap in de goede richting. “Begin 2020 ben ik bij Nederzandt begonnen. Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen voor het milieu en vond het confronterend hoeveel afval er in de horeca geproduceerd werd van dag tot dag. Daarom hebben we een aantal aan-passingen gedaan om in juni 2020 ons terras volledig wegwerpplasticvrij te heropenen. Nu gebruiken we geen melkcupjes meer maar flesjes koffiemelk, gaan de sausjes niet meer in een zakje mee, maar worden in een klein bakje geserveerd, rietjes zijn afgeschaft en we zijn overgestapt op biologisch afbreekbare theezakjes. Deze overstap was eigenlijk verrassend simpel en de mede-werkers zijn ‘aangezet’ om meer bezig te zijn met duurzaamheid. Ook de reactie van de gast op de switch is erg positief. Nu we deze slimme vuilnisbak hebben, hoop ik dat we nog bewuster om gaan met het verminderen van de hoeveelheid afval.”

 

Chef-kok Winfred Steenkist, met horeca al 35 jaar in zijn bloed, is in zijn nopjes met de komst: “Na zes jaar knallen was er opeens Corona; van heel druk naar verplicht dicht. In deze tijd zijn wij ons gaan richten op het verbeteren van het uiterlijk van de plek, maar ook de interne processen. Duurzaamheid werd uiteindelijk het NZT-woord in deze tijd en sindsdien hebben wij een plastic-vrij terras gerealiseerd, biologisch afbreekbare producten en disposables, partners die biologisch werken en zijn wij ook op het gebied van personeel met duurzaamheid bezig. We zetten personeel op meerdere plekken in om zo gebruik te maken van een ieders talenten.” Bedrijfsleider Rob Lammers kwam in aanraking met Orbisk na verontrustende berichten uit de media dat de horeca verantwoordelijk is voor 55.000 ton aan voedselverspilling per jaar. Rob hoopt op deze manier bij te dragen aan een hogere bewustwording, niet alleen aan de gehele Hollandse kust maar ook met het oog op de toekomstige generatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Lammers: 06 57 59 2100

Vaartuig dreigt te stranden


Vanmorgen om 11:05u. is de reddingboot Paul Johannes van KNRM station Noordwijk gealarmeerd voor een viskotter (ca. 23mtr.) die dreigde te stranden. Het schip kreeg een touw in de schroef waardoor het schip onmanauvreerbaar raakte. 

Lees verder bij de bron: KNRM
Photo by Janosch Diggelmann on Unsplash

Bouw van hellingbaan bij Monsterse strand eindelijk in zicht: ‘Dat bezwaar gaat er komen’


Na jaren van oponthoud moet de bouw van een hellingbaan voor de bevoorrading van strandtenten bij de Monsterse Molenslag in het voorjaar van 2022 beginnen. ,,Half natuurlijk Nederland zal daartegen bezwaar maken.”

Lees verder bij de bron: AD
Photo by Wim van ’t Einde on Unsplash

Oude truien krijgen tweede leven op het strand


Oude T-shirts en sjaals, beddenspreien, tafelkleden en zelfs een tent, met al dat gebruikte textiel gingen de deelnemers aan de workshop ‘gun je trui een tweede leven’ zaterdag aan de slag. Tijdens de eerste van vier fashionworkshops die StrandLAB dit jaar in Almere organiseert, werd een grote letter A bekleed.

Lees verder bij de bron: onsalmere
Photo by Alyssa Strohmann on Unsplash

Strandauto voor team Handhaving Zandvoort


Handhaving Zandvoort heeft een nieuw dienstvoertuig te beschikking gekregen. Het is een vierwiel aangedreven pick-up waarmee de handhavers over het strand kunnen rijden.
Vorig jaar bleek dat, met name tijdens de drukte in het hoogseizoen, het een gemis was dat de Boa’s geen vervoersmiddel hadden op het strand.

Lees verder bij de bron: zandvoortsecourant
Photo by Simon Berger on Unsplash

Een beetje lucht voor horeca-ondernemers: ‘hoop op verruiming maatregelen’


De zilte zeelucht vermengt zich met de geur van gebakken vis. Op het strand van Zandvoort is het deze meivakantie redelijk druk. Gronings dialect klinkt op de boulevard. Om even over twaalf nestelen zich de eerste gasten op de paviljoens. Het mag weer sinds een aantal weken.

Lees verder bij de bron: lokaalaanzee
Foto: Strand Nederland- Lucht foto`s 

Jaar na Schevenings surfdrama: gemeente kijkt binnenkort naar meldsysteem


Het is dinsdag exact één jaar geleden dat een groep van tien watersporters voor de kust van Scheveningen in de problemen kwam door algenschuimvorming. Vijf van hen overleefden het niet. Aanbevelingen van experts om de veiligheid op het strand te verbeteren, zoals een waarschuwingssysteem, worden binnenkort behandeld door de gemeente Den Haag, meldt een woordvoerder in gesprek met NU.nl.

Lees verder bij de bron: NU
Photo by Anoek Folkertsma on Unsplash