Het surfdrama op Scheveningen (Den Haag): `Een boek dat nooit meer dicht gaat`


DEN HAAG – Op 11 mei dit jaar kwamen voor de kust van Scheveningen vijf mannen om het leven. Joost, Sander, Pim, Max, en Mathijs. Een combinatie van harde wind, stroming en een dikke schuimlaag werd de ervaren surfers en zwemmers fataal. De oudste was 38, de jongste 23: ‘Het waren goedlachse gasten, met een passie voor de zee’, zegt Pat Smith. De surfende Haagse nachtburgemeester was na het drama de woordvoerder van de Scheveningse surfgemeenschap, die in het hart was geraakt.

Lees verder bij de bron: Omroep West

Kennemerduinen genomineerd voor ‘Lawaaiigste Stiltegebied’


De Kennemerduinen zijn genomineerd voor de verkiezing van het ‘Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland’. Dat meldt de Stichting Rust bij de Kust, die het natuurgebied hiervoor heeft aangemeld.

Circuit Zandvoort zorgt voor behoorlijk wat geluidsoverlast in de Kennemerduinen, stelt de stichting. Vooral de verbouwing ervan vanwege de Formule 1 zou grote gevolgen hebben gehad voor heel Zuid-Kennemerland. Hierbij zijn bepaalde wallen verwijderd en weer nieuwe wallen aangelegd, evenals een zogenoemde ‘kombocht’ van asfalt, waardoor het geluid zich anders is gaan gedragen, schrijft Rust bij de Kust. In de directe omgeving van het circuit is het lawaai weliswaar iets afgenomen, maar op grotere afstand is die juist flink toegenomen. Zelfs in het centrum van Haarlem zouden mensen er last van hebben. Ook in het stiltegebied van de Kennemerduinen, dat ten noorden van de Zeeweg ligt, is de geluidsoverlast erger geworden, aldus de stichting.

Lees verder bij de bron: Haarlem 105
Foto: Adam Court

Donker Hol aan Zee


De gemeente Zandvoort wil de vooroorlogse grandeur op het Badhuisplein terugbrengen, geïnspireerd op de historische architectuur van de badplaats. Ze willen een aantrekkelijke verbinding tussen het dorp en de boulevards creëren. ‘Venster aan Zee’ heette het oorspronkelijke plan. Maar nadat oud-wethouder Frits van Caspel opmerkte dat het venster de afmetingen van een wc raampje had, is die naam in de vergetelheid geraakt.

Lees verder bij de bron: Heemsteedse Courant

Reddingsbrigades waarschuwen ‘wildduikers’: ga op 1 januari niet in zee


WESTENSCHOUWEN – Ga vrijdag niet op eigen houtje een nieuwjaarsduik nemen. Daarvoor waarschuwen organisatoren en verschillende Zeeuwse (strand)reddingsbrigades. ,,Het organiseren van een veilige nieuwjaarsduik is niet niks. Wij houden overal rekening mee om een veilige duik te organiseren. Doe je het toch, riskeer je gevaar voor je zelf en voor anderen”, aldus het bestuur van de nieuwjaarsduik in Westenschouwen.

Lees verder bij de bron: PZC
Foto: Pa3ems

Nederlandse vissers zien verliezen van paar ton per schip door Brexit-deal


Het Brexit-akkoord dat er nu ligt is volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken “het hoogst haalbare”, hoewel hij niet ontkent dat de inzet van Nederland “ambitieuzer” was. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Toch zijn de Nederlandse belangen wel “goed afgedekt”, aldus Blok.

Deels door de harde opstelling van het Verenigd Koninkrijk tijdens de onderhandelingen, zat er niet meer in dan dit akkoord.

Lees verder bij de bron: businessinsider.nl

Naar schatting 1,5 miljoen mondkapjes in zee beland dit jaar


 
Lees verder bij de bron: Funx.nl

Verdwaalde maanvis opgevangen in zeehondencentrum Ecomare


In een hoekje van de NIOZ-haven, tussen het zeewier, is recent een maanvis aangetroffen. Hoewel het in december vaker voorkomt dat maanvissen voor de kust zwemmen, was dit exemplaar duidelijk verdwaald. Dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare heeft hem opgehaald en hem tijdelijk in het Noordzee-aquarium van het centrum geplaatst.

Lees verder bij de bron: Duiken.nl

Eerste winterstorm bereikt op zee windkracht 10


De eerste storm van deze winter heeft boven de Noordzee windkracht 10 gehaald. Langs de Nederlandse kust bereikte storm Bella stormkracht 9. De zwaarste windstoot werd gemeten op Texel met 116 kilometer per uur, meldt Weeronline. Inmiddels neemt de wind in kracht af. Code geel geldt alleen nog voor het noorden van het land en Limburg, aldus het KNMI.

Lees verder bij de bron: Nieuws.nl

Warmterecord: 2020 was samen met 2014 warmste jaar ooit


De gemiddelde temperatuur in De Bilt was dit jaar 11,7 graden, meldt het KNMI. Een warmer jaar is nog nooit gemeten, slechts een keer eerder was het even warm. Dat was in 2014.

Zo werden er dit jaar meer records gebroken, schrijft het KNMI. De lente van 2020 was de zonnigste lente ooit gemeten. Op 16 februari was het al 16,7 graden, zo vroeg in het jaar was het nooit eerder zo warm.

Lees verder bij de bron: RTL Nieuws

 

De strandvlo ruimt het strand op


Bij eb laat de zee een strook van plukken wier en andere aanspoelsel achter op het strand: het vloedmerk. Als je daar tijdens een strandwandeling doorheen loopt, stuift er een wolk vliegjes op. Ook springen er allerlei andere beestjes weg. Het zijn strandvlooien. Ze zijn maar klein, maar op het strand spelen ze een belangrijke rol.

Lees verder bij bron: Duinbehoud.nl

Makkelijk bereikbare stranden

Nederland heeft een prachtig lange kustlijn, maar niet alle stranden zijn even makkelijk bereikbaar. Misschien heb je geen auto of heb je geen zin om een parkeerplekje te zoeken bij het strand. Dit zijn vier makkelijk bereikbare stranden waar je met het OV, de scooter of de fiets naartoe kunt.

Lees verder>>>

Makkelijk bereikbare stranden


Makkelijk bereikbare stranden

Nederland heeft een prachtig lange kustlijn, maar niet alle stranden zijn even makkelijk bereikbaar. Misschien heb je geen auto of heb je geen zin om een parkeerplekje te zoeken bij het strand. Dit zijn vier makkelijk bereikbare stranden waar je met het OV, de scooter of de fiets naartoe kunt.

Scheveningen

Scheveningen is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor kun je de tram of bus pakken richting het strand. Je bent nog zo’n 15 tot 20 minuten onderweg vanaf het station. De trams en bussen rijden de hele dag door richting Scheveningen. Er vertrekt ongeveer iedere 10 minuten wel een tram of bus, waardoor je niet lang hoeft te wachten op je overstap. Hagenezen zelf kunnen ook met de fiets of de scooter naar het strand. Een scooter is een stuk goedkoper dan de auto. Zo betaal je minder voor een scooterverzekering en heb je niet te maken met hoge parkeerkosten bij een dagje strand.

Zandvoort

Het is wel heel makkelijk om zonder auto aan te komen op het strand van Zandvoort. Zandvoort heeft namelijk een eigen treinstation. Zo kom je uitgerust op het strand aan omdat jij niet in de file staat en ook niet op zoek hoeft naar een parkeerplekje. Zeker in de zomer tijdens warme dagen valt het aan te raden om op tijd richting het strand te vertrekken met de trein. Ook in de winter kan het prettig zijn om met het OV een bezoek aan het strand te brengen. Onderweg kun je lekker ontspannen en bijvoorbeeld een boekje lezen. Neem een kijkje op de webcam om te zien hoe het weer is op het strand.

Hoek van Holland

Je kunt zowel met de trein als met de metro naar het strand van Hoek van Holland. Rotterdammers gaan hier graag een dagje naar het strand, omdat dit eenvoudig bereikbaar is. Metro B rijdt tussen Nesselande en Hoek van Holland Haven op de Hoekse Lijn. Momenteel is het nog ongeveer een half uur wandelen vanaf het metrostation richting het strand of je kunt de bus pakken. Het is de bedoeling dat de metrolijn wordt verlengd naar het strand van Hoek van Holland. Het staat op de planning dat de metro naar het strand gaat rijden voor het badseizoen van 2022.

Renesse

De stranden van Zeeland zijn wat moeilijker te bereiken met het OV dan de stranden in Zuid- en Noord-Holland. Gelukkig zijn er nog genoeg mogelijkheden. Houd wel rekening met een wat langere reistijd. Het strand van Renesse is populair bij Nederlanders, Duitsers en Belgen. Wil je vanuit het noorden of oosten van Nederland naar Renesse reizen? Pak dan de trein naar Rotterdam en stap op Centraal Station Rotterdam over op de interliner naar Zierikzee. Hier neem je vervolgens de bus naar Renesse.

De meeste strandpaviljoens zijn winterklaar


Op verzoek van Koninklijke Horeca Nederland hebben Rijswaterstaat, de kustwaterschappen en de kustgemeenten ermee ingestemd dat seizoensgebonden strandpaviljoens deze winter eenmalig op het strand mogen blijven staan. Dit in verband met gederfde inkomsten door corona: door te ‘overwinteren’ kunnen ondernemers besparen op de kosten voor het op- en afbouwen van hun paviljoens. Om de waterveiligheid en nautische veiligheid te waarborgen zijn hieraan strikte voorwaarden verbonden. De meeste strandpaviljoenhouders houden zich hieraan. In een aantal gevallen zijn het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat genoodzaakt over te gaan tot handhaving.

Lees verder bij de bron: Hoogheemraadschap van Delftland

Foto: Eugeniya Belova 

Vervanging duintrap Schermershoofd in Westkapelle


De duintrap Schermershoofd verkeert in slechte staat. Door de gemeenteraad is in juli 2020 besloten de huidige duintrap te vervangen voor een nieuwe traditionele houten duintrap.

Werkzaamheden

De huidige houten duintrap vervangen we voor een nieuwe houten duintrap. We passen “maatschappelijk verantwoord ingekocht” hardhout toe. 

In het ontwerp zijn uitkijkpunten en rustplateaus opgenomen die een mooi beeld geven over het strand en de duinen van Westkapelle.

De traptreden voorzien we van een markering waardoor de treden beter zichtbaar zijn voor slechtzienden.

Lees verder bij de bron: Gemeente Veere

Ontdek het Groene Strand: twee mooie strandwandelingen


Het Groene Strand verkennen

Wil je eens kijken hoe het groene Kennermerstrand er op dit moment voorstaat? Dan kun je hier een paar mooie wandelingen maken. Gewoon langs de vloedlijn (let op het aanspoelsel en de jonge duintjes) en dan weer terug door de duinen.

Lees verder bij de bron: Duinbehoud.nl