Strandvlaggen

Vlaggen voor vlaggenmast

Reddingsbrigades beschikken op hun post(en) over waarschuwingsvlaggen voor de vlaggenmast. Deze worden door lifeguards, naar de actuele situatie, gehesen. Om baders, zwemmers, watersporters en overige recreanten te informeren en te waarschuwen voor risico’s verbonden aan het open water (zee of binnenwater) ter plaatse.

De betekenis van de strandvlaggen is:

Rood-gele vlag
 rood over geel
Lifeguards aanwezig!
Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en in het werkgebied van de reddingsbrigade toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.

Rode vlag
rood
Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk!
Deze vlag geeft ernstig gevaar aan. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

Dubbele rode vlag
dubbel rood
Zwemmen en baden verboden!
Deze vlaggen geven een zwemverbod aan. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water zijn verboden. Mensen kunnen hiervoor een boete krijgen.

Gele vlag
geel
Pas op met zwemmen! Gevaarlijk!
Deze vlag geeft gevaar aan. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.

Oranje windzak
windzak
Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken!
De windzak geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. De windzak wordt gehesen bij aflandige wind.

Witte vlag met blauw vraagteken
kind gevonden
Kind gevonden!
Deze vlag geeft aan dat er een kind is gevonden dat haar/zijn ouders en/of verzorgers mist. De ouders/verzorgers worden verzocht zich direct bij de reddingspost te melden.

Groene vlag met wit kruis
groen met wit kruis
Eerstehulppersoneel aanwezig op reddingspost!
Deze vlag geeft de aanwezigheid van eerstehulppersoneel op de reddingspost aan.

Paarse vlag
paars
Gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water!
Deze vlag geeft aan dat er sprake is van gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water. Zwemmen wordt afgeraden.

Vlaggen voor vlaggenstokken

Reddingsbrigades beschikken op hun post(en) over waarschuwingsvlaggen voor vlaggenstokken. Deze worden door lifeguards, naar de actuele situatie, per twee geplaatst aan de waterlijn. Om baders, zwemmers, watersporters en overige recreanten te informeren en te waarschuwen voor risico’s verbonden aan het open water (zee of binnenwater) ter plaatse.

Rood-gele beachflags
toezichtzone
Zwemgebied onder toezicht van lifeguards!
Deze beachflags geven een afgebakende zwemzone aan. Het gebied ertussen staat onder permanent toezicht van gekwalificeerde lifeguards. Zwemmen tussen deze vlaggen wordt aanbevolen. Watersport is in dit gebied niet toegestaan.

Zwart-wit geblokte vlaggen
watersportzone
Watersportgebied!
Deze vlaggen geven een afgebakende watersportzone aan. Een gebied of grens van een gebied waar watersport bedreven wordt. Zwemmen in dit gebied wordt ten zeerste afgeraden.

Rode beachflags met in gele letters ‘DANGER’
gevarenzone
Gebied met gevaarlijke omstandigheden!
Deze beachflags geven een afgebakende zone aan waar de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water hebben een verhoogd risico. Zwemmen tussen deze vlaggen wordt ten zeerste afgeraden.

Bron: Reddingsbrigade Nederland