Voorlopige tussenstand van de 20e verkiezing Schoonste Strand van Nederland 2023

Na een intensieve inspectieperiode tussen 29 april en 24 mei is de voorlopige tussenstand bekend voor de Verkiezing Schoonste Strand van Nederland 2023. Hoewel deze resultaten nog niet definitief zijn, geven ze een eerste indruk van de schoonheidsstatus van de Nederlandse stranden.

Op basis van de eerste inspectieronde, waarbij de stranden werden beoordeeld op hun schoon-zijn, heeft Goeree-Overflakkee de koppositie veroverd. De gemeente in Zuid-Holland heeft laten zien dat zij hun inzet voor een schoon en aantrekkelijk strand hun vruchten afwerpt. Op de tweede plaats staat Noord-Beveland, gevolgd door Sluis op de derde plek.

Hoewel de stranden in het algemeen iets minder schoon zijn dan tijdens de einduitslag van 2022, is het belangrijk op te merken dat er nog een tweede inspectieronde zal plaatsvinden vanaf eind juni. Dit betekent dat de huidige rangorde nog kan veranderen na de afronding van deze inspectie.

Op basis van de voorlopige resultaten zouden vijf gemeenten hun 4-sterrenbeoordeling voor de stranden verliezen. Terschelling, Den Helder, Castricum, Harlingen en Vlissingen zullen de komende periode nog even aan de bak moeten om hun 4-sterrenstatus te behouden.

Daarentegen zijn er ook gemeenten die kunnen uitkijken naar een mogelijke promotie naar een 4-sterrenbeoordeling. Wassenaar, Noordwijk, Westvoorne en Scheveningen hebben in de eerste inspectieronde potentieel laten zien om te stijgen naar de hoogste status van vier sterren. Deze gemeenten moeten zich echter ook bewijzen in de tweede inspectieronde dat ze de aspirant-4-sterrenstatus kunnen waarmaken.

De tweede inspectieronde vindt plaats vanaf eind juni. Dan zullen alle inspecteurs nogmaals alle locaties bezoeken en wordt de definitieve balans opgemaakt voor de Schoonste Strandverkiezing 2023. Alle deelnemende gemeenten worden nogmaals aangemoedigd om zich volledig in te zetten voor een zo schoon en aantrekkelijk mogelijk strand.

De uitslag zal dit jaar van 26 tot 28 juli plaatsvinden op Ameland bij de winnaar van de verkiezing Beste Strandpaviljoen 2022: Paviljoen Sjoerd. Je kunt hier het programma bekijken en je aanmelden voor de prijsuitreiking of op de onderstaande groene knop klikken. De uitreiking zelf vindt plaats op 27 juli.

Heb je een inhoudelijke vraag over de de Strandverkiezingen? Die kun je stellen per mail, naar info@strandinspecties.nl.