Vier fijne stranden in het Nederlandse binnenland

Vier fijne stranden in het Nederlandse binnenland

Bijna de helft van de Nederlandse grenslijn bestaat uit kust en strand, maar daar heb je niet zo veel aan als je als strandliefhebber in het midden, oosten of zuiden van het land woont. Toch zijn er genoeg alternatieven voorhanden om het echte strandgevoel te ervaren zonder uren in de auto of trein te hoeven zitten. Vier voorbeelden in het Nederlandse binnenland.

 

Deventer: duurzaam stadsstrand

In deze eeuw weegt voor veel mensen, bij wat ze ook doen of bezoeken, de mate van duurzaamheid zwaar. Het verbruik van energie speelt vrijwel altijd een rol, net als brandstof voor vervoer, afval en de omgang met de lokale natuur. Het stadsstrand aan de IJssel in Deventer is van april tot en met oktober geopend. Het geheel dat in de lente wordt neergezet, bestaande uit duurzame en gebruikte materialen, wordt volledig afgebouwd in de herfst, zodat niets tijdens de wintermaanden eraan herinnert dat dit ‘s zomers een stadsstrand is. Het zwerfafval en de geluidsoverlast worden beperkt, net als de openingstijden om flora en fauna niet te verstoren.

 

Jaarrond geopend: Strand365, Veldhoven

Vlakbij Eindhoven vind je het indoor-strand Strand365, waarvan de naam al doet vermoeden dat je hier het hele jaar terecht kunt. Inderdaad: bij het concept hielden de initiatiefnemers rekening met het Nederlandse weer en het strand is daarom overdekt. Verder is alles er hetzelfde als aan de kust: zand, terrassen, een beachclub en zelfs jeu-de-boules-banen. Zowel voor particuliere als zakelijke aangelegenheden een ideale plek, diep in Brabant.

 

Suppen en kanoën in de Roermondse Maasplassen

In Limburg, in Roermond om precies te zijn, waan je je eveneens aan de kust. De snelweg die in de verte per brug over het water loopt, moet je alleen even wegdenken bij Palmbeach Roermond. Er is een waterpark, parasols en ligbedden en een zogenaamde take away-bar om maaltijden en drankjes op te halen. Aan watersporters is gedacht: er zijn SUP-boards en kano’s te huur. Het strand is te vinden aan de Maasplassen, in het zich snel ontwikkelende gebied Area X (vroeger bekend als De Weerd). Palmbeach is in de wintermaanden gesloten.

 

‘s Winters genieten op Strand Oog In Al

In 2021 voor het eerst het hele jaar open is SOIA oftewel Strand Oog In Al in Utrecht. De uitbaters van het strand tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal vinden het simpelweg zonde om in de wintermaanden niet thuis te geven. Hoe ziet dat er dan uit? “Een hoop hang- en chill-meubilair en de mogelijkheid om bij onze houtkachel te zitten. En dat onder het genot van een warme chocomel, een glühwein of een biertje,” citeert RTV Utrecht SOIA-mede-eigenaar Joris Coenen.

 

Benieuwd naar meer stranden en paviljoens in het binnenland? Kijk dan hier.