Nieuw paviljoen Otrobanda gaat eigengereid voor kwaliteit

Kiezen voor karakter

Lieke Deden zet een familietraditie voort met haar eigen bedrijf op Kijkduin. Haar ouders én haar grootouders hadden al paviljoens. Hoezeer die traditie ook in haar genen zit, ze kiest haar eigen weg met paviljoen Otrobanda. “Ik wil een lage drempel en een hoog niveau. Daar is deze locatie perfect voor geschikt.”

Otrobanda betekent ‘aan de overkant’. Lieke Deden kwam op de naam omdat ze een bijzondere band heeft met Curaçao, waar Otrobanda vroeger een ruige wijk was. “Inmiddels is het juist de buurt voor creatievelingen en hippe barretjes”, vertelt Lieke. “Mijn ouders hadden vroeger ook een paviljoen op Scheveningen, dus we konden in de zomervakanties nooit weg. Daarom gingen we in de winter op vakantie naar de zon. Vrienden van mijn ouders woonden op Curaçao, dus dat is het eiland van mijn jeugd. Vandaar dat Otrobanda goed bij me past.” Het is een onverwachte naam op het strand in Kijkduin. En dat vindt de ondernemer juist goed passen. “Als je naar dit stuk strand wil, moet je sowieso al een beetje moeite doen. We liggen bij de Zandmotor aan Strandslag 1. Vanaf de parkeerplaats moet je dan eerst een flink stuk door de duinen wandelen. Dat heeft als nadeel dat we wat minder aanloop hebben, maar als groot voordeel dat we echt een bestemming zijn voor de mensen die hierheen komen. Dan kun je je ook wat makkelijker onderscheiden met een ongebruikelijke naam en een kwalitatief concept. De inrichting van het paviljoen is kalm en natuurlijk. Ik ben meubelmaker geweest en weet precies welke kleuren en stijlen ik zoek en met welke materialen ik de houten meubels wil behandelen om ze perfect te houden voor wat ik hier zoek.”

“We hebben hier wat meer tijd voor de
mensen omdat het niet zo massaal is”

Uniek in de omgeving
Kwaliteit, rust en (betaalbare en toegankelijke) klasse. Dat is wat Lieke graag wil brengen op het strand. “We hebben hier wat meer tijd voor de mensen omdat het niet zo massaal is. Mijn ouders hadden een paviljoen op het strand van Scheveningen en daar was het altijd echt hard aanpoten om iedereen te kunnen ontvangen. Zij probeerden op die locatie ook wel eens wat met bijzondere gerechten op het menu, maar de gasten daar gingen toch graag voor de snelle strandklassiekers met het gezin: een burger, een saté of een gebakken visje. Prima natuurlijk en de gasten waren altijd heel tevreden. Bij Otrobanda zie ik alleen kansen het anders te doen, júíst omdat er wat minder gasten aan komen waaien. Ik wil vaste gasten binden met aandacht, gastvrijheid, kwaliteit en een fijne ambiance waarin ze helemaal in de watten gelegd worden.”

Otrobanda mikt dan ook in eerste instantie niet op de families uit het vakantiepark aan de andere kant van de duinen. “Die zijn hartstikke welkom natuurlijk, alleen denk ik dat zij met kleine kinderen lekker een wat sneller gerecht willen scoren. Wij willen alles vers koken, met gebruik van bijzondere producten. Echt een restaurant op het strand. Mijn chef komt uit Portugal en heeft een aantal fantastische gerechten uit zijn keukencultuur op de planning. Zoiets als Otrobanda is er niet hier op het strand. Sterker nog: ik vind zelfs dat we in heel Scheveningen zoiets missen. Het is mijn droom dat mensen uit Scheveningen die zin hebben echt even speciaal uit eten te gaan direct aan Otrobanda denken en niet richting Den Haag gaan, maar parkeren hier aan de andere kant van de duinen om zich bij ons te laten verwennen met mooie gerechten, goede wijnen, interessante speciaalbieren en warme gastvrijheid. Daar zou ik echt heel blij van worden.”