‘Fors aantal strandtenten zal met lenteweer gesloten blijven’

Dit weekend lijkt de lente alweer zijn intrede te doen, maar dat stralende vooruitzicht geldt niet voor strandtenten. Afhalen is de enige optie, maar dat is voor lang niet alle strandpaviljoens genoeg. Een aantal zaken zal daarom ondanks het weer gesloten blijven, zeggen belangenorganisaties Strand Nederland, de Nederlandse Kust Vereniging en Koninklijke Horeca Nederland.
Vanaf zaterdag loopt de temperatuur flink op en wordt het tussen de 10 en 16 graden. Zondag kan het in de middag maar liefst 20 graden worden en aan de kustgebieden tussen de 14 en de 17 graden. Normaal gesproken schatten de organisaties de totale omzet van een kleine 340 horecazaken aan de Nederlandse kust op 5 miljoen euro per zonnige dag.
Afwachten
Maar ook voor strandpaviljoens is er met dit lenteweer geen uitzondering gemaakt. “Net als voor de rest van de horeca in Nederland, geldt ook voor de strandexploitanten dat men in afwachting is van het moment wanneer ze weer open kunnen”, zeggen de belangenverenigingen tegen het ANP. “Alle paviljoens zijn gesloten.”
De kusthoreca mag wel open zijn voor afhalen, maar niet voor iedereen is dat een voordelige optie. “Qua omzet komt het in het geheel niet in de buurt van een dagomzet waarbij de strandpaviljoens als voorheen geopend zijn”, aldus de verenigingen. “Sowieso is er onvoldoende afname om het openstellen van alle paviljoens met take-a-way te kunnen rechtvaardigen. Gevolg zal dus zijn dat een fors aantal exploitanten rustig afwacht op wat komen gaat en de deuren nog dicht zal houden.”
Toiletten
De belangenorganisaties zijn daarnaast niet te spreken van de reglementen waar strandtenten zich aan moeten houden. Zo mogen klanten bijvoorbeeld beslist niet naar het toilet, terwijl dit voor vervelende overlast kan zorgen. “Blijkbaar is er nog niets geleerd van de problemen van vorig jaar waarbij iedereen zijn behoefte tegen en tussen de paviljoens deed.”
Ook werden er onlangs restricties opgelegd aan het schenken van gluhwijn en het bakken van wafels op het terras. “Allerlei regels waar de ondernemer moeilijk mee uit de voeten kan.”
De opening van strandtenten is ook afhankelijk van vergunningen. Sommige gemeenten staan exploitatie toe vanaf februari, andere pas vanaf 1 maart. “Dit is niet afhankelijk van de huidige omstandigheden maar dat is vastgelegd in de huurovereenkomst.”

Bron: Strand Nederland, de Nederlandse Kust Vereniging en Koninklijke Horeca Nederland
Foto door Gabriele Diwald op Unsplash