Een feest van innovatie, inspiratie en creativiteit

De strandverkiezingen zijn de hoogmis van kwaliteit voor beheerders en ondernemers op het strand. Jurylid en KHN-bestuurslid Saskia Geraeds kijkt ernaar uit de bijzondere bedrijven en mooie stranden weer te mogen bezoeken en onder de aandacht te brengen. “De creativiteit van de winnende paviljoens inspireert elk jaar opnieuw.”

“Gebruiken ondernemers al AI in hun paviljoens?”

De inspecties voor het Paviljoen van het Jaar staan weer voor de deur. Jurylid Saskia Geraeds ziet de reviews van de gasten en de rapporten van de mystery guests altijd met plezier voorbijkomen. “Ik ben dit jaar heel benieuwd welke innovaties we langs de kust zullen zien. Wat doen ondernemers al met robotisering? Gebruiken ze al AI voor de menukaart of hebben ze een chatbot om reserveringen aan te nemen en veel voorkomende vragen te beantwoorden? Het is altijd inspirerend daar de nieuwste ontwikkelingen in te zien bij de pioniers onder de ondernemers. Daarnaast zien we met de jury alle initiatieven en innovaties langs de gehele kust, van Zeeland tot en met De Wadden. Dat is elk jaar opnieuw bijzonder.”

“Een goede ondernemer heeft ook een goed duurzaam verhaal”

Een duurzaam verhaal
Naast de innovaties let Geraeds altijd bijzonder op de duurzame initiatieven bij de paviljoens. “De winnaars van de verkiezingen hebben naast een topbeleving in gastvrijheid eigenlijk altijd een goed verhaal op het gebied van duurzaamheid. Dat zie je terug op de menukaart, de bouw en isolatie en in het gebruik van plastic in de operatie, maar ook in hoe ze het uitdragen. Ik was zelf de afgelopen jaren ondernemer in hotel Huize Koningsbosch in Castricum en daar nam ik de founders achter het hotel echt mee in het verhaal over en het respect voor het natuurgebied waarin we ondernemen. Inmiddels hebben wij het hotel verkocht aan de ondernemers achter paviljoen Zoomers hier aan de kust en die hebben ook die brede blik op kwaliteit en natuur. Ik vind het altijd erg sterk hoe visionaire strandondernemers hun gasten betrekken bij het schoonhouden van de omgeving, bijvoorbeeld door samen op te ruimen. Het is ontzettend bijzonder zo’n professioneel bedrijf midden in een natuurgebied te kunnen runnen en ik bewonder altijd de ondernemers die daar met hun gasten bij stilstaan. Dat hoeft niet belerend, maar kan juist met enthousiasme en positiviteit. We kunnen als ondernemer aan de kust iets bijdragen aan een schoner strand en een mooiere natuur. Dat is een fantastische kans en een leuke boodschap om te delen.”

Lokaal aan de kust
Waar Geraeds zelf ook altijd op let, is het gebruik van lokale producten om het merk te versterken. “Vrijwel alle paviljoens hebben een prachtig achterland vol natuur met mooie, plaatselijke producenten. Ik word er altijd vrolijk van als er dan een lokale kaas op de menukaart staat, of als ik in Egmond een biertje kan drinken van de plaatselijke abdij. Samen kunnen we de hele gemeenschap langs de kust sterker en mooier maken met die plaatselijke producten. Daarmee creëren de paviljoens ervaringen die je nergens anders kunt beleven en waar je altijd weer voor terugkomt. Die unieke kracht van de kust maakt het magisch weer onderdeel van de jury te mogen zijn en het uitzonderlijke ondernemerschap te belonen.”

Over de verkiezingen
Strand Nederland organiseert de strandverkiezingen dit jaar voor de 16e keer in samenwerking met Rijkswaterstaat, KHN en Food Inspiration. De verkiezingen bestaan uit twee delen: de verkiezing van het Schoonste Strand van Nederland en de verkiezing van de beste paviljoens van het jaar.

Schoonste stranden
Alle strandopgangen in Nederland worden meerdere malen bezocht door inspecteurs die uitgebreide metingen doen van het afval dat er ligt en de voorzieningen die het strand kent om afval weg te gooien en te voorkomen. De inspecteurs meten de strandopgangen meerdere keren en op verschillende momenten van de dag om goed te kunnen beoordelen of het strand onder alle omstandigheden goed wordt schoongehouden. In 2023 werd Noord-Beveland uitgeroepen tot het Schoonste Strand van Nederland.

Beste Paviljoens
Ook in 2024 worden weer de beste paviljoens van Nederland gekozen. Na een eerste selectie door middel van publieksstemmen, bezoeken mystery guests de paviljoens om ze te beoordelen op alle bedrijfsonderdelen. De categorieën waarin de paviljoens kunnen winnen zijn:

  • Het beste paviljoen per kuststreek: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en De Wadden;
  • Het Meest Duurzame Paviljoen van Nederland;
  • Het Beste Zoetwaterpaviljoen van Nederland;
  • De Beste Nieuwkomer op het strand;
  • En de hoofdprijs: Het Beste Paviljoen van Nederland.

De Jury bestaat naast Saskia Geraeds (ondernemer en bestuurslid KHN) uit Maaike de Reuver (hoofdredacteur van online platform Food Inspiration), Addie Weenk (Rijkswaterstaat), Erik van Dijk (Blauwe Vlag en Green Key), Jasper Roord en Stephan van der Stee (Strand Nederland).

Op de website strandverkiezingen.nl publiceert Strand Nederland regelmatig de tussenstanden van de publieksstemmen. De bekendmaking van de winnaars en de uitreiking van de prijzen vindt plaats op 25 juli 2024 bij de winnaar van het Beste Paviljoen 2023: Beachclub Perry’s aan de Brouwersdam in Zeeland.

Volg de verkiezingen op social media via #strandverkiezingen2024.