Ameland winnaar Schoonste Strand van Nederland

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De winnaar werd het strand van Ameland. Jury en inspecteurs stelden daarnaast vast dat het langs de gehele Nederlandse kust weer schoner is geworden.

 

De jury noemde de winst van Ameland een terechte beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het strand op het Waddeneiland. Voor het eerst sinds de start van de inspecties mocht de jury een tien uitdelen. Op Ameland klopte alles dit jaar: van paviljoen tot parkeerplaats en van de vloedlijn tot de verre omtrek van de opgangen. Een ontzettend knappe gezamenlijke prestatie van gemeente, ondernemers, bewoners en bezoekers.

 

 

Stranden opnieuw schoner

 

De inspecteurs constateerden dat het dit jaar weer iets schoner is geworden aan de kust. De inspanningen van de ondernemers en de kustgemeentes en de toegenomen bewustwording onder de bezoekers werpen hun vruchten af. Omdat veel paviljoens tijdens de coronacrisis zijn gestart met afhaalmaaltijden, vreesde de organisatie voor meer afval van deze verpakkingen, maar zelfs onder deze omstandigheden was het strand schoner dan ooit. Daarnaast constateerden de inspecteurs dat er veel minder wegwerpplastic op het strand lag in vergelijking met voorgaande jaren. Dat leidde tot mooie resultaten. Maar liefst 23 van de 28 Nederlandse kustgemeente behaalden de maximale beoordeling van 4 sterren voor hun schoonheid.

 

Inspecties in coronatijd

 

Het strandseizoen begon door de coronapandemie later dan gebruikelijk. Daardoor had de organisatie minder gelegenheid om de stranden, paviljoens en opgangen te controleren. Om toch tot een volwaardige, betrouwbare en transparante meting van de schoonheid te komen, organiseerde Strand Nederland een kleiner aantal professionele en intensieve metingen van de drukst bezochte stranden in juni en juli. Door slim te plannen en hard te werken is het in korte tijd gelukt de volledige Nederlandse kust in kaart te brengen door middel van 72 inspecties, uitgevoerd door 8 inspecteurs op 36 drukke toeristische locaties. Van het zuiden van Zeeland tot en met de stranden van De Waddeneilanden.

 

Schoonste strand per provincie

 

In Zuid-Holland was Katwijk voor het tweede jaar op rij het schoonste strand en mag Den Helder zich na de winst in 2019 ook in 2020 het schoonste strand van Noord-Holland noemen. In Zeeland heeft de gemeente Sluis het schoonste strand.

 

 

Over de verkiezingen

Strand Nederland en Stichting Nederland Schoon werken transparant, zodat andere ondernemers en gemeentes kunnen leren van de goede resultaten. Daarom zijn de inspecties voor het Schoonste Strand in te zien via de monitoringsapp van de inspecteurs. Kijk op strandinspecties.nl voor de gegevens van alle stranden.

 

De Strandverkiezingen worden georganiseerd door Strand Nederland en worden ondersteund door de Green Deal Schone stranden, Stichting Nederland Schoon, Koninklijke Horeca Nederland, Blauwe Vlag/Green Key Nederland en horecavakblad Entree.

 

 

Nieuws rondom de verkiezingen op social media volgen? #strandverkiezingen2020

 

PULKKA  Plastic Fles Mob

Op dinsdagavond 21 juli organiseerden de partijen van de Green Deal Schone Stranden de Plastic Fles Mob: een muzikale performance op het Haagse Zuiderstrand. Dit vrolijke, coronaproof event werd ondersteund door PULLKA en het Museon. Muzikale leiding was in handen van niemand minder dan Koen Herfst; één van de beste drummers van Nederland!