Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die ervoor zorgen dat ook mensen in een rolstoel kunnen genieten van het strand. Iemand die zich hier met hart en ziel voor inzet, is Pia Hendriks. Pia’s missie? Alle Nederlandse stranden toegankelijk!

Pia viert dit jaar haar 40 jarig bestaan als rolstoeler, naast haar normale werk als bibliothecaresse is ze enthousiast beheerder van de facebookgroep ‘Nederland Toegankelijker’. Pia: “Op vakantie gaan of gewoon een dagje weg vraagt flink wat voorbereiding voor de gemiddelde rolstoeler. De beste informatie krijg je dan toch van je mederollers! We delen veel goed toegankelijke restaurants, mooie wandelpaden, en vakantieplekken. Soms zijn mensen bij eerdere ervaringen teleurgesteld. De drempel om opnieuw iets te ondernemen wordt daardoor voor veel mensen hoog. We helpen elkaar weer op pad!”

“Waarom zet een restaurant niet gewoon op hun site of
er een aangepaste toilet is?”

 

Pia Hendriks met haar eigen handbike op het strand bij Ouddorp.

Pia, zelf gek op het strand, ondervindt altijd veel problemen bij het organiseren van een dagje strand. Hoe is de duinovergang? Kan ik er parkeren? Waar is een toegankelijk pad naar de zee? Is er een goed toilet? Spontaan op pad gaan is er dus niet bij: Pia: “Waarom zet een restaurant niet gewoon op hun site of er een aangepaste toilet is? Ook als je er geen hebt. Dat scheelt mij en mijn collega rollers een zoektocht.”

Verbeterd
Een up-to-date overzicht met toegankelijke stranden en paviljoens ontbrak en dus ging Pia zelf aan de slag. Ze onderzocht hoe het gesteld is met de duinovergangen, rolstoeltoegankelijke toiletten en strandrolstoelen. Basis was een al bestaande lijst uit 2014 met strandtenten waar een strandrolstoel aanwezig is. Gelukkig is er een hoop verbeterd in de afgelopen jaren, concludeert Pia. “Ik merk dat veel strandlocaties bezig zijn met toegankelijkheid en op korte termijn aanpassingen willen doen, dan zijn ze van plan een aangepast toilet te maken bij een al geplande verbouwing bijvoorbeeld, dat is super fijn om te horen. Ook zie je steeds vaker een goed pad naar de zee waar je met eigen rolstoel overheen kunt. Niet iedereen kan overstappen in een strandrolstoel.”

Er zijn inmiddels ook verschillende soorten strandrolstoelen op de markt. Met de elektrische strandrolstoel kan je onafhankelijk het strand op! Eelke Kelderman, rolstoelreisblogster (www.eelkedroomt.nl) is groot fan!
Eelke: “De elektrische strandrolstoel staat op steeds meer stranden. De eerste keer dat ik alleen langs de zee reed zal ik nooit vergeten. Met tranen in mijn ogen voelde ik de vrijheid door mijn lijf stromen. De wind in mijn haren, knisperende schelpen onder de grote wielen, met alleen een paar meeuwen die mij vergezelden. De witte, plastic strandrolstoelen (Jutter) waren natuurlijk een goed begin, maar als je vrienden jou puffend en hijgend door het zand duwen voelt dat toch niet zo fijn. Een romantische strandwandeling kun je daar ook niet mee maken. Op Bonaire heb ik ook in een strandstoel gelegen waar je de zee mee in kan, dat was ook fantastisch, lekker dobberen in het blauwe water!”

Help Pia aan informatie
Nederland telt inmiddels ruim 400 strandtenten. Onmogelijk voor Pia om al deze strandtenten elk jaar weer te checken. Pia: “Het is natuurlijk geen statisch overzicht, elk jaar veranderd er een hoop. Staat de strandrolstoel er nog, welk type? Zijn de parkeerplaatsen nog bereikbaar? Is de sleutel van het rolstoeltoilet nog steeds beschikbaar via de fietsenverhuur… ? Gelukkig heb ik inmiddels een contactlijst van strandbeheerders, paviljoens en gehandicaptenorganisaties aan de kust. Om de lijst up-to-date te houden stuur ik elk voorjaar een mail rond. Heb je een rolstoeltoegankelijk strandpaviljoen? Help het overzicht compleet te maken! Op Strandnederland.nl staat inmiddels een korte inventarisatie vragenlijst www.strandnederland.nl/bereikbaarheid-minder-validen-op-het-strand/

Tips voor gemeenten
Pia: “Tijdens mijn zoektocht naar informatie nam Martijn Koppejan uit Zeeland contact met mij op. Ook zo’n
fanatiekeling, voormalig strandwacht en verpleegkundige. Vanuit die gecombineerde ervaring zoekt hij een manier om mensen te helpen naar het strand te laten gaan. Hij kwam met een lijst van eisen voor een toegankelijk strand die we samen hebben uitgewerkt. Inmiddels adviseert hij gemeenten en importeert hij strandrolstoelen en past ze aan naar de wensen en behoeften van de gebruiker. De advieslijst is sinds mei beschikbaar via de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat gaat over hoe een duinovergang er uit moet zien, maar ook over parkeren, strandrolstoelen, verharding van de paden en bijvoorbeeld de toiletvoorzieningen. In Zeeland wordt op een aantal plaatsen echt goed gewerkt aan de toegankelijkheid, dat merk je als je daar bent. Net zoals Texel en Scheveningen, daar zijn ze ook goed bezig.”

Rolstoelreisblogster Eelke Kelderman in de elektrische strandrolstoel ‘Cadweazle’ met zonnepanelen bij
strandpaviljoen Heartbreak-Hotel op Terschelling

10 Toegankelijke tips voor strandpaviljoens

 1. Meubilair, zorg voor goed onderrijdbare tafeltjes, hoogte minimaal 70 cm, picknicktafels zijn bij voorbeeld niet handig. Kies verschillende stoelen, met en zonder armleuningen.
 2. Zorg voor een draagbaar pinautomaat.
 3. Geen drempels (maximaal 2 cm) of regel een plankje, een helling is maximaal 10%.
 4. Assistentiehonden mogen niet geweigerd worden.
 5. Reserveer een ruimte om een scootmobiel of hand- bike te plaatsen.
 6. Geef duidelijke informatie over de toegankelijkheid op uw website (parkeren, afstand naar het paviljoen, toilet, strandrolstoel, strandafgang, etc).
 7. Heb je (nog) geen rolstoeltoegankelijk toilet? Weet dan waar wel een rolstoeltoegankelijk toilet is, dan kun je mensen verder helpen.
 8. Zorg voor een zandvrij toegangspad.
 9. Werk samen met de gemeente en/of organisaties in de gemeente om jouw strandpaviljoen toegankelijk te maken. Vraag de plaatselijke gehandicapten-
  organisatie mee te denken. Rotary’s financieren graag concrete projecten zoals een strandrolstoel.
 10. Mensen met een handicap zijn nét normale mensen, benader ze net zo als uw andere gasten.  Heeft u vragen? Stel ze gewoon.

 

 

Handige informatie en websites

Tekst: Eelke Kelderman en Pia Hendriks
Bekijk het artikel in het Strand Magazine