Stichting De Noordzee deelt resultaten Boskalis Beach Cleanup Tour 2019

Hele Noordzeekust schoon: strand verlost van 10.991 kilo afval

Na twee weken afval ruimen eindigde op 15 augustus de 7e editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee in Zandvoort. Hier werden de resultaten en speciale vondsten van de strandschoonmaakactie onthuld. 2568 vrijwilligers hebben van 1 tot en met 15 augustus de hele Noordzeekust opgeruimd waarbij ze in totaal 10991 kilo afval van de Nederlandse stranden haalden, waaronder meer dan 4935 rietjes en wegwerpbestek.

Sebastiaan Verkade, projectleider Boskalis Beach
Cleanup Tour: “Ik ben ontzettend blij met de inzet van de kustgemeenten, de bijna 50 betrokken strandpaviljoens en natuurlijk de hulp van zoveel vrijwilligers. Samen zorgden we ervoor dat 10991 kilo afval niet meer in zee terechtkomt.” Uit een enquête onder alle deelnemers blijkt dat 98% van de vrijwilligers met plezier heeft
meegedaan en de Tour aanraadt aan anderen. Ook wil 94% volgend jaar weer meedoen. “Dat we een 8.6 krijgen van de vrijwilligers is een kers op de taart,” zegt Sebastiaan trots.

4935 rietjes en wegwerpbestek apart ingezameld
Dit jaar werden rietjes en wegwerpplastic apart ingezameld om aandacht te vragen voor de problemen die dit afval veroorzaakt. Het thema van dit jaar is namelijk ‘wegwerpplastic’. In totaal zijn er 4935 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd. Stichting De Noordzee pleit voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement en het voorkomen van zwerfafval door toerisme.

Van strandafval naar strandbankje
Ook Plastic Fantastic, een coöperatie die zich inzet om plastic te recyclen tot producten, was bij de finish aanwezig. Tijdens drie etappes werd het afval aan het eind van de dag door Plastic Fantastic gerecycled en verwerkt tot hoogwaardige producten voor de betrokken gemeentes. Zo ontving gemeente Bergen een bankje gemaakt van strandafval. Stichting De Noordzee onderzoekt samen met Plastic Fantastic hoe het strandafval, dat voor meer dan 90% uit plastic bestaat, een nieuw leven kan krijgen. Sebastiaan: “Ik hoop dat in 2020 meer gemeenten aansluiten bij dit initiatief om van afval iets waardevols te maken.”

Breed gedragen Tour
De kustgemeenten ondersteunen de Boskalis Beach Cleanup Tour door zorg te dragen voor de afvoer van het afval of door materieel mee te sturen. “Ik zie ook veel enthousiasme bij strandpaviljoens,” aldus Sebastiaan. “Daarnaast gaan steeds meer paviljoens over op alternatieven voor wegwerpplastic. Een goede ontwikkeling!”

Volgend jaar organiseert Stichting De Noordzee de
8e editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour, wederom van 1 t/m 15 augustus.