Schoonste Stranden Top 10 is Zeeuws feestje

Nederlandse stranden dit jaar wederom schoner

Den Haag, 26 augustus 2013 – De schoonste stranden van Nederland liggen ook dit jaar weer in Zeeland. In de Schoonste Stranden Top 10 van NederlandSchoon worden maar liefst 9 plekken door Zeeuwse stranden bezet. En wat niet meer voor mogelijk werd gehouden is dit jaar toch weer gebeurd: met een gemiddelde van 9,8 zijn de Nederlandse stranden nóg schoner dan vorig jaar.

De top 3 van schoonste stranden bestaat uit de Zeeuwse badplaatsen Domburg, Nieuwvliet  en Noord-Beveland, met vrijwel gelijke scores. De enige ‘vreemde eend in de bijt’ is het strand van Julianadorp bij Den Helder, met een 5e plaats. Dat is tegelijkertijd ook de grootste stijger van dit jaar. Verder zijn Groede, Oostkapelle, Zoutelande, Cadzand-Bad, Breskens en Vrouwenpolder in de top 10 te vinden.

Schoonste Stranden top 10 Dit jaar werd voor de eerste keer de Schoonste Stranden top 10 gekozen. Ook nieuw was dat het publiek een even grote stem had als de experts van de ANWB. Omdat bij de schoonheid van de stranden de inzet en medewerking van het publiek juist van groot belang is, speelden zij vanaf dit jaar een belangrijkere rol. Hun stem bepaalde de helft van het eindresultaat, de beoordeling van de inspecteurs de andere helft. Het was bijzonder om te zien dat de badplaatsen in de top 3 zowel de hoogste beoordeling van de inspecteurs als van het publiek hebben gekregen.

Samenwerken werkt Een opvallende stijger dit jaar is Den Helder. Bleven de badplaatsen in deze gemeente in voorgaande jaren juist achter met de schoonheid van hun stranden, dit jaar maakte Julianadorp een enorme sprong vooruit, met een welverdiende plaats in de top 10 als resultaat. “Het is mooi om te zien dat er een trend bij badplaatsen is ingezet, waarbij de verschillende betrokkenen steeds beter samenwerken om de stranden schoon te houden. Den Helder is een mooi voorbeeld waarbij dit zijn vruchten afwerpt. Stranden waarbij een schakel in deze samenwerking mist, scoren lager. Helaas is dit nog het geval bij de meeste Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse stranden. Zij kunnen hier nog stappen zetten”, aldus Henk Klein Teeselink, projectleider van NederlandSchoon.

Peukenprobleem Helaas moesten de inspecteurs ook dit jaar weer concluderen dat er nog veel peuken op het strand te vinden zijn. Dit blijft vooral bij de strandopgangen een aandachtspunt. “Je ziet dat daar waar voorzieningen zijn geplaatst, deze goed werken. De kunst is ook om deze goed zichtbaar en op de juiste plekken neer te zetten. Dit gebeurt nog niet op alle stranden”, aldus John Meijer, inspecteur van de ANWB. In de badplaatsen die afgelopen jaren met de peukenactie zijn gestart, waren beduidend minder peuken te vinden. Deze peukenaanpak met Japan Tobacco International werkt dus en wordt volgend jaar uitgebreid.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone