Raad van State zeer kritisch over woningbouw westrand Schaijk

DEN HAAG/SCHAIJK – De kans is groot dat de Raad van State een streep haalt door het plan om acht ruimte-voor-ruimtewoningen aan de westrand van Schaijk te bouwen, zo bleek donderdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.  Of het hele plan van tafel gaat, of dat de gemeente Landerd nog een kans krijgt het bestemmingsplan te repareren, zal later blijken uit de uitspraak. Het woningbouwplan Munpad is omstreden bij omwonenden en tuinbouwbedrijf Jonkergouw. Zij stapten naar de Raad in de hoop het plan van tafel te krijgen.

In strijd
En die hoop blijkt bepaald niet op drijfzand gebaseerd. Tijdens de zitting stelde rechter en staatsraad Ben Schueler min of meer al vast dat het bestemmingsplan in strijd is met de strenge provinciale Verordening Ruimte. 

Schijn
Een vijftal woningen is evenwel midden in het open agrarische gebied tussen het Munpad en de Willevenstraat gepland. Bouwen in het buitengebied kan wel, maar dan moet de gemeente een veel zwaardere planprocedure volgen en uitgebreide onderzoeken doen of de nieuwe woningen echt niet ergens anders in Schaijk gebouwd kunnen worden.

De gemeente had donderdag ook de schijn tegen. Immers, een paar jaar geleden wilde Landerd op diezelfde locatie 35 woningen bouwen. Dat plan sneuvelde na verzet van de provincie Noord-Brabant. Omwonenden vrezen dat Landerd een salamitactiek toepassen door telkens een bouwplannetje voor een paar huizen te maken en zo uiteindelijk op de 35 uit te komen zonder een uitgebreide procedure te volgen.

Volbouwen
Verder tekende de gemeentewoordvoerder nog aan dat de provincie Noord-Brabant het woningbouwplan wel ziet zitten. Bovendien heeft ze geen bezwaar gemaakt, zei de Landerdse woordvoerder. Maar staatsraad Schueler hielp de gemeentewoordvoerder snel uit de droom, ,,dat zien we hier bij de Raad van State wel vaker.”

Uitrit
Daarnaast behandelde de Raad de bezwaren van tuinder Willy Jonkergouw. Die wil een nieuwe loods bouwen en een nieuwe uitrit op het Munpad. Alleen vreest de tuinder dat een nieuwe uitrit niet meer mogelijk is als de nieuwe woningen aan het Munpad klaar zijn.

Over zes a twaalf weken volgt de uitspraak en weet de gemeente hoe groot haar probleem is.

Bron: http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/landerd/raad-van-state-zeer-kritisch-over-woningbouw-westrand-schaijk-1.6909736

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterEmail this to someone