Mijmeren over de Zeekant in Bergen op Zoom

De Zeekant in Bergen op Zoom

 Bergen op Zoom krijgt eindelijk weer een echt strand. Aan de Binnenschelde. Eind volgende week is het klaar, belooft de gemeente. En kan de Bergse zomer beginnen. Het maakt veel los, gezien de massale reacties op de Facebook van BN DeStem Bergen op Zoom. Niet alleen bij mensen die blij zijn dat ze eindelijk in hun eigen stad een goede plek vinden om van de zon te genieten op een echt strand, maar ook bij oudere Bergenaren zoals Theo Nijssen. Bekend als oud-ondernemer en als de man achter de Stichting tot Herstel van de Oude Kaai. Een organisatie die al jaren ijvert voor het weer open gooien van de gedempte haven.

Het nieuws over het stadsstrand aan de Binnenschelde bracht Nijssen terug naar zijn jeugd. Hij pakte er het familiefotoalbum bij. En vertelt: ,,Ik woonde in de Wassenaarstraat. Maar daar was weinig speelterrein. En dus trokken we als jongens van tien, twaalf jaar naar De Zeekant.” Daar lag een strand, veel groter dan wat er nu komt. ,,We konden er pootjebaden en spelen in het water van de Oosterschelde”, aldus Nijssen. Iets dat jongere generaties Bergenaren zich niet meer kunnen voorstellen, maar waar iemand als hij, Nijssen is van bouwjaar 1935, dierbare herinneringen aan koestert.

,,Als klein manneke kwam ik er al. Voor de Tweede Wereldoorlog. Daar weet ik niet zo veel meer van.” De foto’s uit het familiealbum tonen een klein ventje op een strand. Theo Nijssen. ,,Je had een echt strand. Met een paviljoen.” Dat verdween in de oorlogsjaren. De Duitsers wilden niet dat Bergen op Zoom in de buurt van het water kwam. Dat stuk van de stad was verboden terrein.

Kogelvangers
Maar na de oorlog pakte Bergen op Zoom als vanouds het recreëren aan het water, aan de Zeekant, weer op. ,,Ik speelde er met vriendjes. Alles was water daar. We mochten alleen niet in de geul komen, dat was de afwatering vanuit Borgvliet. Die was diep. Daar verzuip je kregen we te horen.” Wie bij de Zeekant denkt aan zwemmen komt bedrogen uit. De Oosterschelde kabbelde tot aan Bergen op Zoom. ,,Het water was er kuitdiep. Je kon er komen via de Borgvlietsedreef. Daar stond een café met een speeltuin, je moest vervolgens een soort van duin over om bij het water te komen.” Ook ter hoogte van de Kogelvangers, zandduinen aan de rand van Kijk in de Pot die dienden als opvang voor de kogels die soldaten van het regiment in Bergen op Zoom verschoten bij schietoefeningen. Die Kogelvangers verdwenen bij de aanleg van het huidige stadspark.

Oesterdam
,,Wij vonden indertijd alles prachtig, want er was verder niks in de stad.” Die Zeekant van toen heet nog steeds Zeekant. Maar het zoute water is lang verleden tijd. Met de aanleg van de Oesterdam en de Markiezaatskade in de jaren tachtig van de vorige eeuw verloor Bergen op Zoom zijn ligging aan de Oosterschelde. De Binnenschelde kwam er. En het Zoommeer. Beiden met water van slechte kwaliteit, vooral ’s zomers regelmatig geteisterd door blauwalg. De hoop is gevestigd op het terug verzilten, maar dat is een langdurig proces.

Het strandje dat er nu komt krijgt een warm welkom op Facebook van heel veel Bergenaren, maar tegelijkertijd weerklinkt de roep om water van goede kwaliteit in de Binnenschelde. Want wie op een warme dag op het strand ligt, wil ook even een verfrissende duik kunnen nemen in het water zonder risico te lopen voor de gezondheid.

Foto: De Zeekant in Bergen op Zoom © Collectie Nijssen

Bron: http://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/mijmeren-over-de-zeekant-in-bergen-op-zoom~a0e6cf5e/

Share on Facebook350Tweet about this on TwitterEmail this to someone