Extra laag zand op strand Julianadorp en Den Helder

Den Helder – Het strand wordt de komende maanden door Rijkswaterstaat voorzien van een extra laag zand. Dit is nodig om de kust veilig te houden. De voorbereidende werkzaamheden beginnen komend weekeinde, zo laat de gemeente weten.

Onder invloed van zee en wind verliest de Nederlandse kust (duinen, strand en vooroever) voortdurend zand, maar ook de stijgende zeespiegel zorgt ervoor dat er minder strand overblijft. Om de kust op peil te houden, brengt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld twaalf miljoen kubieke meter zand aan, voor de kust of op het strand. Met deze hoeveelheid zand – dat van ver uit de kust komt – kun je De Kuip in Rotterdam acht keer tot de rand toe vullen!

Als het kan kiest Rijkswaterstaat (RWS) voor een vooroeversuppletie, waarbij zand wordt aangebracht vóór de kust. Maar soms is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld als er een diepe geul vlak voor het strand langs loopt. Dan spuit RWS het zand via een persleiding op het strand, dat is een zogenaamde strandsuppletie. Zo zorgt Rijkswaterstaat er voor dat Nederland droge voeten houdt.

Strandsuppletie Zondag 26 april of maandag 27 april wordt een zinkerleiding (grote stalen buis) op het strand van Julianadorp gelegd. Deze ‘aanlandingsactie’ zal hooguit enkele uren duren en er wordt een zone van 500 meter afgezet. Voetgangers kunnen blijven passeren langs de duinvoet. Deze zinkerleiding zal dan met zijn kopje op het strand liggen loodrecht de zee in en veroorzaakt geen verdere overlast voor de omgeving.

Vervolgens wordt op 5 mei gestart met de aanvoer van zand vanuit Bergen via Egmond naar Julianadorp. Op 18 mei begint het opspuiten van het strand en dat duurt tot 17 juni. Daarna is nog ongeveer een week nodig om alle gebruikte materialen weer af te voeren.

Borden en flyers Om bewoners, bedrijven en bezoekers op de hoogte te houden over de suppletie-werkzaamheden bij Julianadorp en Den Helder plaatsen Rijkswaterstaat en aannemer Jan de Nul borden bij de strandopgangen. Daarnaast worden er flyers in het Nederlands en in het Duits gedrukt. Hierop staat het hoe en waarom van de suppleties.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone