Dagje strand: zelf opruimen

ROTTERDAM – Binnen 10 jaar moet de mentaliteit van de strandbezoeker zo zijn veranderd dat die zijn afval niet meer op en tussen het zand achterlaat. Met dat idee worden woensdag zes zogeheten MyBeaches in vier kustgemeenten geopend; stranden waar bezoekers zelf hun rommel opruimen.
Dat zegt Marchien de Ruiter van Stichting de Noordzee, die vorig jaar op twee plaatsen in Noordwijk met het initiatief begon. Nu worden ook grote stranden in Hoek van Holland, Zandvoort en op Texel zogeheten MyBeaches. Op allerlei manieren worden bezoekers erop attent gemaakt dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun afval.

Afval
Stranden liggen nu vaak na een warme dag bezaaid met afval. “Mensen denken nog te veel dat de gemeente het wel opruimt. Ze hebben het idee dat ze hun afval netjes in de prullenbak gooien, maar de praktijk is toch dat er veel blijft liggen. We vinden soms gewoon luiers in het zand. Mensen leggen hun afval even in het zand maar als ze weggaan, is het vaak onder het zand verdwenen’’, aldus De Ruiter.
Het succes is niet alleen af te meten aan het verminderde afval vorig jaar op de twee proefplaatsen in Noordwijk, maar ook aan de aanvragen van gemeenten en strandpaviljoenhouders. Na het eerste initiatief kwamen uit allerlei andere plaatsen aanvragen binnen om ook daar een MyBeach te realiseren. Stichting de Noordzee denkt daarom over 2 jaar 15 plaatsen te hebben ‘omgetoverd’.
Meerdere partijen
Plaatselijk werken allerlei partijen mee. Naast gemeenten en strandpaviljoenhouders zijn dat VVV’s, educatiecentra en watersportbedrijven. “Dat is ook om zo veel mogelijk draagvlak te krijgen.’’ Op de locaties krijgen bezoekers afvalzakjes mee of zijn die in het paviljoen uit een display te halen. Ook zijn de stranden te herkennen aan vlaggen en informatieborden. Verder worden de stukken strand aangekleed met houten kliko’s om ook wat meer sfeer te creëren.
Uit een eerdere enquête onder bezoekers bleek dat veel strandbezoekers wel voelen voor een schoon strand.


Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone